Behandeling softwarepatenten weer uitgesteld

Dat bericht de Duitse it-uitgave Heise. EU-voorzitter Luxemburg heeft besloten de behandeling van het onderwerp een week uit te stellen. Het voorstel staat nu voor 31 januari op de agenda.

Volgens Heise is het opnieuw Polen geweest dat heeft aangedrongen op uitstel. Vlak voor Kerstmis was het ook al Polen dat op het laatste moment voorkwam dat de richtlijn in de landbouwraad zou worden behandeld. Polen liet vorige week nogmaals weten tegen het huidige voorstel voor softwarepatenten te zijn.

Dieter van Uytvanck, woordvoerder van de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) Nederland, noemt het een ‘heel goede zaak’ dat de behandeling van de richtlijn opnieuw is uigesteld. “Dankzij die week uitstel heeft het Europees Parlement de mogelijkheid om te vragen om weer van voren af aan te beginnen met de behandeling van de richtlijn.”

Een flinke groep EuroparlementariĆ«rs heeft voor een dergelijke ‘herstart’ gepleit. “Of het Europees Parlement die procedure ook daadwerkelijk in gang zal zetten, is afhankelijk van de verhoudingen in de juridische commissie van het parlement. Het is heel moeilijk te voorspellen hoe de uitkomst zal zijn”, aldus Van Uytvanck.

Als het Europarlement instemt met een herstart van de behandeling van de richtlijn, dan zal de inhoud van het voorstel hoogstwaarschijnlijk behoorlijk veranderen. “Aanvankelijk waren veel nationale parlementen nog niet goed op de hoogte van de plannen. Daardoor konden de regeringen instemmen met een vergaand voorstel. Dat zal straks niet meer kunnen”, zo verwacht Van Uytvanck.