Sjello draagt domeinnaam over aan Chello

Vanochtend diende in Den Haag de rechtszaak die kabelprovider Chello had aangespannen tegen Sjello.nl. Chello eiste dat Moerstaal, het bedrijf dat de parodiesite van Sjello host, het domein zou opgeven. Volgens Chello maakt Sjello inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van Chello.

Ronald Grahmbeek van Moerstaal was echter niet bij de rechtszaak aanwezig. Hij had de advocaat van Chello dinsdagmiddag al laten weten dat Moerstaal tegemoet komt aan de eisen van Chello: het bedrijf zal de domeinnaam overdragen aan de kabelprovider. Grahmbeek: “We hebben de nodige adviezen gehad en konden daaruit maar een conclusie trekken: we kunnen deze zaak niet winnen.”

Met name de hoge juridische kosten vormen een probleem voor Moerstaal. “Chello stuurde ons vorige week een pakket van 120 pagina’s. Om alleen dat al door een advocaat te laten doorlezen, kost een vermogen. En dat geld heeft Moerstaal niet. Als we de juridische strijd met Chello zouden aangaan, zou dat het einde van Moerstaal kunnen betekenen”, aldus Grahmbeek. Moerstaal heeft meer dan 50.000 abonnees.

De 850 mensen die via Moerstaal een e-mailadres van Sjello hebben, raken dat nu dus kwijt. Ook de parodiesite die op Sjello.nl stond, is verwijderd. In plaats van de parodie staat er nu een mededeling, waarin Sjello meldt dat het niet langer gebruik zal maken van het beeldmerk en de lay-out van Chello en dat de domeinnaam zal worden overgedragen.

Hoewel Sjello dinsdag dus al toegaf aan de eisen van Chello, besloot de provider de rechtszaak toch door te zetten. Grahmbeek: “Chello wil dit proces gebruiken als proefproces. De advocaat van Chello wilde dat we met een gezamenlijke verklaring naar buiten zouden komen. Daar voelde ik niet zoveel voor. Dan zou het net lijken alsof we een overeenkomst hadden gesloten met Chello. En dat is niet het geval. Ik heb gewoon opgegeven.”

Woordvoerder Joe Simmons van Chello geeft toe dat de provider ‘graag’ een vonnis wil in deze zaak. “Het gaat ons om de bescherming van ons beeldmerk. Daar willen we graag een principiĆ«le uitspraak over van de rechter. Iedereen mag op zijn site een parodie maken op Chello, maar het beeldmerk is van ons.”

De president van de rechtbank doet volgende week woensdag uitspraak.