Site levert gratis Sinterklaasgedicht op maat

“Op onze site kun je, met een maximum van één gedicht per persoon, je wensen opgeven waarna een gespecialiseerd Pietenteam je zo snel mogelijk een gedicht terugstuurt”, aldus initiatiefnemer Martin Gijzemijter, die sommigen misschien nog kennen van zijn site Watchmegetfamous.com.

Het domein Vijfdecember.com registreerde Gijzemijter al vorig jaar. Hij heeft vervolgens het hele jaar zitten werken aan dichtregels. Een vriend bouwde een applicatie waar de dichtregels in gestopt zijn. Als iemand mailt met het verzoek voor een gedicht, genereert de applicatie automatisch de geschikte dichtregels. Gijzemijter hoeft er maar weinig aan toe te voegen.

Inmiddels zijn er al 5.555 gedichten geschreven, en dat terwijl Sinterklaas pas komende zaterdag arriveert. Gijzemijter is blij verrast. “Tot nu toe hebben we het alleen nog maar moeten hebben van mond-op-mond-reclame. Toch schrijven we nu al enkele honderden gedichten per dag.”

Gijzemijter kan het werk niet alleen af, geeft hij toe. Op de site staat dan ook een oproep om je aan te melden als Rijmpiet. “Inmiddels hebben zich al een stuk of dertig mensen aangemeld om mee te doen. Zij krijgen een kopie van de applicatie toegestuurd en kunnen daarmee aan de slag.”

De gedichten zijn gratis. “We leven in een tijd van ‘voor wat, hoort wat’, maar ik vind dit ontzettend leuk om te doen”, aldus Gijzemijter. “Mensen die al in de stress schieten bij de gedachte aan het maken van een Sinterklaasgedicht, zijn er ontzettend blij mee. Kijk maar naar de reacties in het gastenboek. Ik houd van taal en ik ben gek op het schrijven van Sinterklaasgedichten. Waarom zou ik er dan geld voor vragen?”