Verwijderen logo niet genoeg voor Netscape

Netscape houdt vast aan het overdragen van het domein Netschaap.nl. Als de eigenaar van het domein, Ronald Grahmbeek van Moerstaal, en de maker van de site, Christian Takes, niet voor vrijdagmiddag 12 uur aan de eisen van Netscape hebben voldaan, zal het bedrijf een kort geding aanspannen.

“Het logo is slechts een van de problemen die Netscape heeft met de site Netschaap.nl”, aldus Peter Hendriks van het merkenbureau Hendriks & Co. die de belangen van Netscape in Nederland behartigt.

“Onze cliĆ«nt maakt ook bezwaar tegen het vele gebruik van het woord Netschaap op de site en tegen het domein Netschaap.nl.” Daarmee maken de eigenaar en de maker van Netschaap.nl merkinbreuk, meent Hendriks.

Dat Netschaap slechts een afgeleide is van Netscape, hoeft volgens Hendriks geen belemmering te zijn voor een rechtszaak. “Ook bij namen die te veel op elkaar lijken, kan er sprake zijn van merkinbreuk. Kijk maar naar de rechtszaak die het kledingbedrijf WE onlangs met succes tegen de tv-zender Me aanspande.” Overigens kreeg de Holland Media Groep, die de tv-zender Me wilde lanceren, in hoger beroep toch gelijk van de rechter.

Hendriks denkt dat Netscape de zaak zal winnen. “We hebben niet de gewoonte om zaken te beginnen die we verliezen. Ook als ik de zaak objectief moet inschatten, denk ik dat Netscape de beste kans maakt.”