SIDN wint rechtszaak tegen ‘controledienst’

Dat heeft de Arnhemse rechter bepaald in een rechtszaak tussen de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) en de Internet Domeinregistratie Controle Nederland (IDCN).

De SIDN en de IDCN liggen al enkele maanden met elkaar in de clinch. De IDCN stuurt e-mails naar domeineigenaren met het aanbod om à raison van tien euro (exclusief BTW) de bedrijfs- en contactgegevens in de SIDN-database te ‘controleren’. Volgens de IDCN reageert ‘zo’n 15 procent’ van de aangeschreven bedrijven op het mailtje van de dienst.

De SIDN wil op geen enkele manier geassocieerd worden met de praktijken van de IDCN en eiste daarom voor de rechter dat de dienst stopt met het gebruik van de ‘verwarrende’ naam en met het inbreuk maken op de merkrechten van de SIDN. Volgens de domeinstichting maakt de IDCN gebruik van een logo ‘dat qua kleur en lettertype gelijkenis vertoont met het SIDN-logo’.

Whois

De eis van de SIDN om de IDCN te bevelen om zijn praktijken helemaal te staken, wees de rechter af. Ook mag de IDCN gebruik blijven maken van de Whois-database van de SIDN. De gegevens daaruit gebruikt de IDCN om domeineigenaren aan te schrijven.

De rechter verwierp alle wensen van de IDCN. De dienst had geëist dat de SIDN de berichten zou verwijderen waarin gewaarschuwd wordt tegen de controledienst. Daarnaast wilde de IDCN een rectificatie op de site van de SIDN.

De IDCN gaat niet in hoger beroep tegen het vonnis. “Ik ben wel tevreden met het vonnis”, aldus Jaap Meijer van de IDCN. “De eis van de SIDN dat we moeten stoppen met onze werkzaamheden is niet ingewilligd. Het is jammer dat de SIDN de rectificatie niet hoeft te plaatsen, maar dat is voor ons geen reden om in hoger beroep te gaan.”

De IDCN blijft gebruik maken van de naam ‘IDCN’. “Alleen de volledige naam – Internet Domeinregistratie Controle Nederland – laten we vallen. Maar die gebruikten we sowieso al weinig.”