RTL begint eigen nieuwssite met video

De site – die zich richt op de onderwerpen nieuws, sport, economie, regio en weer – zal onder meer videonieuws brengen. Voor het nieuws op de site zal RTLNieuws.nl samenwerken met de redacties van de tv-programma’s RTL Nieuws en Vijf in het land. Eventueel koopt de redactie extra content van andere bronnen in.

Marcus Polman zal leiding gaan geven aan de redactie van de nieuwe site. Polman heeft de afgelopen 2,5 jaar als hoofdredacteur op de redactie van breedbandaanbieder @Home gewerkt. “Maar het is algemeen bekend dat internetsites met een oudere techniek na een paar jaar minder flexibel en snel worden”, zo verklaart Polman zijn vertrek bij @Home.

Het moment waarop het bericht over de nieuwssite van RTL via Emerce naar buiten komt, is opmerkelijk. In het buitenland hebben verscheidene uitgevers juist bekend gemaakt de redacties van hun nieuwssites op te doeken of in te krimpen. Onder meer CNN en The New York Times maakten bekend werknemers te ontslaan.

Uit een recent onderzoek onder 75 nieuws- en entertainmentsites van het bureau Forrester blijkt dat slechts 23 procent daarvan winst maakt, met name de sites die zich richten op een nichemarkt.

Polman heeft desalniettemin goede hoop dat RTLNieuws.nl winstgevend zal worden. “Met 10 miljoen pageviews per maand kunnen we quitte spelen.” Hoeveel redacteuren er bij de site komen te werken, wil Polman niet kwijt. “Maar we hebben de redactie nagenoeg rond. Daarnaast kunnen we natuurlijk gebruik maken van het werk van de redacties van RTL Nieuws en Vijf in het land.”

“Ego’s van PCM-kranten”

Ook krantenuitgever PCM zal deze zomer een nieuwssite beginnen die de hele dag door nieuws zal brengen. Op dit moment is de uitgever bezig met het werven van de redacteuren voor deze site. De nieuwssite zal een belangrijk deel van zijn content betrekken van de dagbladen die PCM uitgeeft (NRC Handelsblad, de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool).

Polman verwacht echter dat hij het een stuk makkelijker zal krijgen dan Froukje Santing, de hoofdredacteur van de nieuwssite van PCM. “Ik heb niet te maken met al die ego’s die bij al die kranten werken. De redactie van de PCM-nieuwssite zal een hoop politieke problemen moeten overwinnen. Daar is bij ons geen sprake van. Een groot deel van de tv-redactie loopt warm voor de plannen.”

Polman: “Wij zijn ook veel goedkoper uit dan PCM. Peter van Dijk (directeur van PCM Interactieve Media, MR) zegt dat de nieuwssite 20 miljoen pageviews per maand nodig heeft om break-even te draaien. Wij hebben aan de helft genoeg. Maar wij hebben dan ook niet allemaal van die dure consultants rondlopen zoals PCM.”

Polman denkt niet dat het gebruik van videomateriaal op de site bezoekers zal afschrikken. “We zullen de beelden ook in lagere kwaliteit aanbieden, zodat ook mensen met een 28k8-modem de video’s kunnen zien. Daarnaast neemt het aantal mensen met breedband internet thuis of op het werk exponentieel toe. Volgend jaar hebben zo’n 120.000 mensen een abonnement via @Home. Dat is een verdubbeling vergeleken met nu.”