Faillissement RecipeWeb nu definitief

Investeerders waren niet bereid geld te steken in het bedrijf dat op 3 januari al uitstel van betaling aanvroeg. “Gisteren is de laatste partner waarmee we spraken, afgevallen”, aldus Michiel Colenbrander van RecipeWeb.

Het faillissement betekent dat vijftig werknemers hun baan verliezen. Daarvan werken 38 in Nederland. RecipeWeb was actief in zes landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zweden en Groot-Brittanni├ź.

“Voor de kerst was al gebleken dat venture capitalists niet ge├»nteresseerd waren om in ons bedrijf te investeren. Daarna zijn we ons gaan richten op strategische partners, die ons bedrijf in hun business zouden kunnen inbedden”, aldus Colenbrander.

RecipeWeb had 4 miljoen euro aan nieuw kapitaal nodig. Verscheidene zogeheten co-investors hadden al 1,5 miljoen euro toegezegd. De receptensite was alleen nog op zoek naar een lead investor die met 2,5 miljoen euro over de brug moest komen.

NesBIC Cte Fund en het door de overheid opgezette investeringsfonds Twinning staken begin 2000 10 miljoen gulden in het bedrijf. Ook medeoprichter Oscar van Dijk, die eerder het softwarebedrijf Domus opzette en verkocht, stak geld in RecipeWeb. Het oorspronkelijke plan was om in 2002 quitte te spelen. In september werd dat bijgesteld naar eind 2001.

Colenbrander: “Achteraf kun je misschien zeggen dat we niet naar zoveel landen tegelijk hadden moeten uitbreiden. Maar voorspellen is moeilijk, met name als het om de toekomst gaat. We hebben begin vorig jaar bewust gekozen voor een agressief groeiscenario. In die tijd moest je de eerste zijn. Iedereen smeet met bakken geld. Daar konden wij toen niet bij achterblijven.”