Klanten verliezen domein bij faillissement Freehosting

Particulieren die via het zogeheten ‘Personal License pakket’ van Freehosting een domeinnaam hebben laten registreren, lopen de kans hun domeinnaam kwijt te raken. Die domeinnamen staan niet op naam van de klanten, maar op die van Freehosting. Het gaat daarbij om 20.000 klanten.

Omdat particulieren in Nederland alleen een persoonsdomein (zoals jandevries.327.nl) kunnen aanvragen, biedt Freehosting particulieren de mogelijkheid om een domeinnaam op naam van de provider te registreren. In het verleden heeft Freehosting ook de domeinen van zakelijke klanten met een gratis ‘Lite’ abonnement op de naam van de provider gezet.

“In het ergste geval komen de mensen die hun domein van Freehosting leasen, op straat te staan”, aldus Jaap Akkerhuis van de Stichting Internet Domein Registratie (SIDN). Als de eigenaar van een domein (in dit geval: Freehosting) de registratiekosten niet voldoet, kan de SIDN besluiten om de domeinen in te trekken en weer vrij te geven. Eerder gebeurde dat onder meer met de onbetaalde domeinen van domeinkaper Name Space.

Directeur Jan Kooman van Freehosting verklaarde dinsdag tegenover WebWereld dat hij verwacht over een week de naam van een overnamepartner bekend te kunnen maken. Als zich echter geen koper of investeerder voor het in surseance verkerende Freehosting meldt, wordt de rekening bij de SIDN niet betaald en lijkt het dus waarschijnlijk dat de particulieren hun domein kwijtraken.