Retecool verklaart Patrick de Bruin de oorlog

“Due to technical reasons this site has been taken offline”, zo luidt de mededeling die nu op de voorpagina van Patrickdebruin.nl staat. De Bruin is volgens het overzicht van Spamvrij.nl één van de grootste Nederlandstalige spammers.

Sinds woensdag op Retecool een oproep verscheen om post te sturen naar een postbusadres dat wordt genoemd in een spambericht van Patrick de Bruin, lijkt de jacht op de spammer geopend. Lezers van Retecool doen op het weblog talloze suggesties om De Bruin het leven zuur te maken.

“Ik ben het spuugzat”, motiveert ‘Reet’ van Retecool zijn actie. “Ik ben per dag enorm veel tijd kwijt aan het opschonen van m’n mailboxen. Ik denk dat ik inmiddels gemiddeld vijfhonderd spammailtjes per dag krijg.”

Bounces

Dat ‘Reet’ met zijn oproep min of meer hetzelfde doet als wat hij spammers verwijt, ziet hij niet als een probleem. “Dat argument heb ik al vaker gehoord, maar anders wordt er helemaal niets gedaan. De overheid faalt bij het maken van een goede anti-spamwet, terwijl het spammen alleen maar ernstiger vormen blijft aannemen.”

Het is niet voor het eerst dat Retecool actie onderneemt tegen spammers. In november richtte het weblog zijn pijlen op het Amerikaanse Customerblast.com. Customerblast voerde als represaille een denial of service (DoS) aanval op Retecool uit. Daardoor was het weblog enige tijd onbereikbaar.

Ook in dit geval heeft Retecool met tegenmaatregelen te maken gekregen. “Na mijn bericht op Retecool gisteren wordt mijn e-mailadres gebruikt als reply to adres in de spammails van Patrick de Bruin”, aldus Reet. Het gevolg is dat boze reacties en onbestelbare e-mails in de inbox van Retecool terecht komen. “Ik heb vannacht een paar duizend bounces gehad.”

Werkwijze

Hoewel Reet de redactie van WebWereld een spambericht heeft doorgestuurd waarin zijn e-mailadres is gebruikt, ontkent De Bruin desgevraagd dat hij het adres Retecool in zijn berichten opneemt. “Ik gebruik geen e-mailadressen van bestaande personen. Dat is niet mijn werkwijze. Ik besteed dit werk uit, dus ik snap er niets van.”

De Bruin blijft redelijk nonchalant onder de actie van Retecool. “Ze doen hun best maar, het zal wel weer overwaaien. Het is alleen een beetje vaag dat ze het allemaal anoniem doen. Wees dan een man en verschuil je niet achter allerlei aliassen.”