Rechtszaak Scientology vs. Spaink en Xs4all ten einde

Reden hiervoor is dat Scientology in juni zijn cassatieverzoek heeft ingetrokken. Dat heeft de Hoge Raad vrijdagochtend bekendgemaakt.

“Hiermee blijft de uitspraak van het Gerechtshof dus overeind staan”, zegt Spaink. Het Haagse Hof stelde de Scientology-sekte in september 2003 in het ongelijk in de rechtszaak tegen XS4ALL en Spaink.

Spaink betreurt het wel dat de Hoge Raad geen inhoudelijke uitspraak doet in de zaak. “Het Gerechtshof heeft Scientology al de volle laag gegeven en het zou mooi zijn geweest als de Hoge Raad dat ook had gedaan.” In maart bracht advocaat-generaal Verkade een voor Spaink en XS4ALL gunstig advies uit aan de Hoge Raad. Doorgaans volgt de Hoge Raad een dergelijk advies.

Spaink is desondanks tevreden dat er nu een einde is gekomen aan de meer dan tien jaar slepende zaak, die met name in het midden jaren negentig veel stof deed opwaaien. “Ik ben vrij. Scientology heeft geen mogelijkheid om voor deze zaak naar het Europese Hof te gaan.”

Ook Xs4all is blij met de uitkomst. In een bericht met de kop ‘Final victory! XS4ALL wint Scientology-zaak’ schrijft de provider: “Na ruim 10 jaar procederen zegeviert de vrijheid van meningsuiting. Kritische geluiden op internet kunnen niet zomaar worden tegengegaan door een beroep op het auteursrecht.”

Fishman Affidavit

De zaak begon op 5 september 1995, toen Scientology een inval deed bij Xs4all om beslag te leggen op de computerapparatuur van de provider. Een Xs4all-abonnee zou door publicatie van het zogeheten ‘Fishman Affidavit’ inbreuk maken op het auteursrecht van de kerk.

Het Fishman Affidavit is een getuigenverklaring van een voormalig lid van de Scientology-kerk. Fishman deed in de verklaring in 1993 uit de doeken hoe Scientology omgaat met tegenstanders van de kerk.

Aan de verklaring had Fishman enkele auteursrechtelijk beschermde werken van Scientology-oprichter L. Ron Hubbard toegevoegd. Deze stukken zijn alleen toegankelijk voor bepaalde geselecteerde leden van Scientology. Onder druk van de kerk haalde een rechter de verklaring van Fishman daarom uit de openbare juridische archieven.

Mirror

De beslaglegging door Scientology was tegen het zere been van de Nederlandse internetgemeenschap. De actie van de Scientology-sekte werd beschouwd als een aanval op de vrijheid van meningsuiting op internet.

Veel internetgebruikers, waaronder publiciste Karin Spaink, zetten een kopie van het Fishman Affidavit op hun site. In februari 1996 verving Spaink de bijlagen om juridische redenen door citaten uit de bijlagen. Scientology probeerde – tevergeefs – via de rechter een eind te maken aan de verspreiding van deze teksten.