Dries van Agt herrijst binnen 7 minuten uit de dood op Wikipedia

Om dertien minuten over twaalf werd oud-premier Dries van Agt doodverklaard op Wikipedia. Volgens de informatie op de site zou de vroegere CDA-leider op maandag 19 december zijn overleden.

De pagina van Van Agt werd aangepast vanaf het ip-adres 80.61.136.18 (een ip-nummer dat toebehoort aan een Planet-gebruiker), zo blijkt uit de logbestanden van Wikipedia. “Als het niet klopt dat Dries van Agt net is overleden, krijgt U morgen van mij alsnog een waarschuwing!”, schrijft de betreffende Wikipedia-gebruiker.

Zeven minuten later wordt de pagina opnieuw gewijzigd. De informatie dat Van Agt zou zijn overleden, wordt verwijderd. Degene die de informatie over het verscheiden van Van Agt verwijdert, schrijft: “kan geen bevestiging van zijn overlijden vinden?” Wikipedia heeft de gebruiker die Van Agt doodverklaarde, inmiddels de toegang tot de site ontzegd wegens vandalisme.

Op het partijbureau van het CDA is maandagochtend niemand op de hoogte van het zogenaamde overlijden van Van Agt. “Daar is hier nog niets over bekend”, zegt een medewerkster van het bureau. “Dat zouden we hier toch wel weten.”

Enkele weken geleden kwam Wikipedia in opspraak omdat de encyclopedie meldde dat de voormalige medewerker van Robert F. Kennedy en journalist John Seigenthaler verdachte zou zijn geweest van de moorden op Robert F. en John F. Kennedy. Deze onjuiste informatie bleef meer dan vier maanden online staan.