Rechtbank spreekt faillissement Emerce uit

R.A. Oskamp is benoemd tot curator, aldus een medewerkster van de Amsterdamse rechtbank. De curator zal waarschijnlijk de mogelijkheden van een doorstart gaan onderzoeken.

Paradoxaal genoeg is het faillissement van Emerce een overwinning voor Quote Media, de uitgever en meerderheidsaandeelhouder (51 procent) van het tijdschrift en de site. Terwijl Emerce-oprichter Oscar Kneppers, de redactie en freelancers graag door wilden gaan met het tijdschrift, was het Quote Media dat de stekker er wegens aanhoudende verliezen uit wilde trekken.

Aanvankelijk leek Maarten van den Biggelaar, directeur van Quote Media, de reddende engel voor het in moeilijkheden verkerende Emerce. In maart zei hij van plan te zijn het aandelenpakket van Quote Media over te nemen.

“De internetmarkt is in elkaar geklapt en daar heeft ook Emerce onder te lijden gehad. Daarom kan het blad beter als onafhankelijk bedrijf verder”, verklaarde de strijdlustige ‘Big’ destijds tegenover WebWereld.

Zover kwam het echter niet. Van den Biggelaar loste zijn belofte om het 51-procentsbelang in Emerce over te nemen namelijk nooit in. Voor medeaandeelhouder Kneppers was dat reden om zijn belang aan Quote Media te koop aan te bieden – een aanbod dat Quote Media volgens Kneppers contractueel verplicht was te accepteren.

Als tegenzet besloot de uitgever daarop het faillissement van het tijdschrift aan te vragen. Quote Media claimde nog 1,1 miljoen euro te goed te hebben van Emerce.

Het faillissement is een klap voor de in maart reeds uitgedunde redactie en de freelancers. De laatste groep roerde zich de laatste weken flink. De freelancers meenden dat zij de dupe werden van de machtsstrijd tussen Kneppers en Van den Biggelaar en riepen de twee kemphanen in een open brief op mee te werken aan een doorstart.