Faillissement bedrijf Eric Bartels aangevraagd

De ex-directeur, Max Maarschalkerweerd, heeft nog een maandsalaris (5.000 euro) van het bedrijf te goed, zo meldt Het Parool.

Volgens Bartels klopt het verhaal in Het Parool ’totaal niet’. “Ik heb de journalist van Het Parool bijna door de telefoon getrokken, zo boos was ik. Zonq is namelijk niet failliet. Het faillissement betreft Cocamage BV. Cocamage was één van de bedrijven die gebruik mochten maken van de Zonq-naam.” Wat Bartels er niet bijvertelt, is dat Cocamage tot 1 juli dit jaar nog gewoon Zonq Brand Broup heette.

“Zonq is opgebouwd uit verschillende cellen”, legt Bartels uit. “Bij één van die cellen, Cocamage, zijn vier heren vertrokken met 23.000 euro en met klanteninformatie. Vervolgens hebben ze de oude klanten benaderd. Dat is diefstal. Daarom heb ik een claim bij hen neergelegd.”

De schulden bij Cocamage/Zonq Brand Group stellen niet veel voor, volgens Bartels. De aanvrager van het faillissement spreekt dat in Het Parool tegen. “Er gebeurden onverkwikkelijke dingen. Als je weet dat je geen geld meer hebt en doorgaat met inkopen, ben je verkeerd bezig.”

Schreeuwende bril

Volgens Bartels is daar geen sprake van. “En ik ben één van de weinigen die nooit liegt.” Het beeld dat Bartels als directeur van Magic Minds hardnekkig vol bleef houden dat er niets aan de hand was, is volgens de excentrieke ondernemer dan ook bezijden de waarheid. “Ik ben verworden tot een karikatuur van de schreeuwende bril die elke week failliet gaat. Daarom probeer ik nu in te grijpen om het beeld bij te stellen.”

De curator van Cocomage kan geen uitsluitsel geven over wie het gelijk aan zijn zijde heeft. “Ik ben pas donderdag benoemd tot curator. Vrijdag heb ik met Bartels gesproken. Ik ben nu nog in afwachting van de stukken.” De Zonq groep (nu bekend als Zonq Be Agency), waar Cocomage onder hing, is namelijk niet failliet, benadrukt Bartels.

Het faillissement is hoe dan ook de zoveelste tegenvaller zijn voor de immer optimistische Eric Bartels. Bartels grossiert inmiddels in faillissementen. Het spectaculairste bankroet betrof dat van Magic Minds, dat later een doorstart maakte.

Omdat een cameraploeg van de RVU het reilen en zeilen bij Magic Minds permanent volgde, kon televisiekijkend Nederland `meegenieten’ van de ondergang van het meest archetypische `nieuwe economie’-bedrijf dat Nederland ooit gekend heeft.

Bartels zegt nog altijd ‘geen spijt’ te hebben van zijn medewerking aan het programma. “Ik was bij mijn volle verstand, toen ik akkoord ging met het plan van de RVU.”