Prins Claus opnieuw doodverklaard

De Hollandse Dagbladcombinatie – uitgever van onder meer het Haarlems Dagblad, het Noord-Hollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander en het Leidsch Dagblad – heeft op zijn site een special klaarstaan voor het geval Prins Claus komt te overlijden.

Behalve zes artikelen over de prins-gemaal biedt de pagina ook een foto-album en een condoleanceregister, zo ontdekte een lezer van WebWereld die de Claus-pagina’s via Google vond.

De pagina’s staan op de site van HDC Interactieve Media (HDCi), de internetafdeling van de Hollandse Dagbladcombinatie die alle krantensites verzorgt.

Johan Moes van de internetredactie van het Noord-Hollands Dagblad schrikt van de mededeling dat de overlijdensberichten al online staan. “Dit is nieuws voor mij. Dat is niet de bedoeling. Dit is een heel kwalijke zaak.”

“Normaalgesproken moet er een wachtwoordbeveiliging op die pagina zitten, maar dat is nu blijkbaar niet het geval. Dat zullen we zo snel mogelijk aanpassen”, aldus Moes.

Volgens Ivo Spanjersberg die de techniek voor HDCi regelt, staan de pagina’s al ‘semi-online’ voor het geval Prins Claus komt te overlijden. “Dan kunnen we binnen dertig seconden de pagina’s op de krantensites zetten.”

Alle Nederlandse krantenredacties hebben al artikelen en bijlages klaarstaan voor het geval een lid van het Koninklijk Huis komt te overlijden.

Update, 13:20 uur: Inmiddels is de pagina met de Claus-berichten niet meer bereikbaar. Bij Funeralathome staat inmiddels een mirror (kopie) van de pagina’s bij HDCi.