750.000 Nederlandse domeinen geregistreerd

Het 750.000ste domein was Autowatch.nl, zo meldt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) in een persbericht. De SIDN verwacht dat de miljoenste .nl-domeinnaam over iets meer dan twee jaar geregistreerd zal worden.

Daarmee gaat de stichting ervan uit dat de groei van het aantal nieuwe domeinen verder zal afvlakken. Na het uiteenspatten van de zeepbel van de nieuwe economie stijgt het aantal nieuwe .nl-domeinen minder snel.

De hoogtijdagen van de domeinengekte waren in 2000. Tussen september 1999 en maart 2000 steeg het aantal domeinnamen met 150.000 naar een kwart miljoen. In de acht maanden die daarop volgden verdubbelde het aantal domeinen vervolgens naar een half miljoen.

De stijging was voor een belangrijk deel te danken aan enkele domeinkapers, waarvan Name Space de bekendste en meest actieve was. Gijs Graafland van Name Space registreerde tienduizenden adressen. Omdat hij zijn rekeningen niet voldeed, hief de SIDN Graaflands domeinnamen eind 2000 weer op.

Het aantal geregistreerde persoonsdomeinen voor particulieren steekt schril af bij de 750.000 ‘echte’ .nl-domeinen. Volgens de gegevens van de SIDN zijn er pas 646 van deze domeinen geregistreerd. Persoonsdomeinen zijn minder in trek, omdat tussen de naam en ‘.nl’ nog een driecijferig getal staat (bijvoorbeeld ferryhogendijk.666.nl).

Het registreren van ‘gewone’ domeinen is tot nu toe voorbehouden aan organisaties en bedrijven die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Binnenkort zullen echter particulieren ook ‘echte’ .-nl-domeinen kunnen registreren.