Pornospamzaak in Verenigde Staten met Nederlands tintje

Justitie heeft vorige week Jennifer Clason (32), Jeffrey Kilbride (39) en James Schaffer (39) aangeklaagd, zo meldt Out-law.com. De drie worden ervan verdacht de Amerikaanse antispamwet CAN-SPAM te hebben overtreden.

De spammers bedienden vanuit de Verenigde Staten een aantal Nederlandse computers waarvandaan de spam werd verstuurd. In de informatie die de antispamorganisatie Spamhaus over de bende online heeft gezet, komt het adres ‘Kuiperbergweg 13’ in Amsterdam voor.

Op dat adres is een datacenter van Telecity gevestigd. Alexandra Schless van Telecity vermoedt dat de spammers mogelijk ‘een onderhuurder van een onderhuurder van één van onze klanten’ waren. “We hebben meer dan tweehonderd klanten en distantiëren ons zeer van spam.”

De contactpersoon die bij Spamhaus wordt genoemd, is ‘Laval Law’. Het vermelde Amsterdamse telefoonnummer is woensdagochtend in gesprek.

Gevangenis

De aangeklaagde spammers vervalsten eveneens het afzendadres (From). Daarnaast maakten zij gebruik van domeinnamen die waren geregistreerd op het eiland Mauritius.

Bij America Online (AOL), de grootste Amerikaanse internetaanbieder, kwamen tussen 30 januari 2004 en 9 juni 2004 maar liefst 600.000 klachten binnen over de spam die de drie verstuurden.

Volgens Spamhaus behoren de drie tot een van de tweehonderd grootste spamorganisaties ter wereld. Behalve het drietal zijn volgens Spamhaus ook Kirk F. Rogers (42), Salvatore Anthony Abbate en Andrew Ellifson (31) betrokken bij de spamactiviteiten. De laatste bekende in februari schuld aan het overtreden van de CAN-SPAM Act. Ellifson kan maximaal vijf jaar gevangenis krijgen.