Fietsende OPTA-voorzitter van start

Fonteijn was hiervoor op de kop af een kwarteeuw actief als advocaat. Zijn collega’s van het advocatenkantoor NautaDutilh gaven Fonteijn woensdag een fiets als afscheidscadeau. Fonteijn is van plan om daarop minstens eenmaal per week vanuit zijn woonplaats Rotterdam naar zijn werk in Den Haag te rijden.

Fonteijn volgt Jens Arnbak op die sinds de start van de OPTA in 1997 voorzitter was. Fonteijn zal de komende tijd contact leggen met de belangrijke spelers in de telecomindustrie.

De nieuwe OPTA-voorzitter hoopt op een zakelijke relatie met de partijen, al lijkt het onvermijdelijk dat hij – net als zijn voorganger – regelmatig de kop van Jut wordt bij de telecombedrijven die vinden dat de toezichthouder te veel (of te weinig) ingrijpt.

Een van de grootste uitdagingen waar OPTA zich de komende tijd voor ziet gesteld, is het reguleren van de Nederlandse kabelsector. De OPTA wil graag toezicht houden op deze markt, maar moet daarvoor wachten op toestemming van Europa.

Fonteijn was bij NautaDutilh hoofd van de afdeling Energy & Utilities. Als advocaat was hij intensief betrokken bij de herstructurering van de energiesector. Door zijn overstap naar de OPTA gaat hij er in salaris flink op achteruit.