Politie onderzoekt ‘Ome Johan’ vanwege baby op Marktplaats

Johan Voorhaar, in Nederlandse nieuwsgroepen ook wel bekend onder de naam ‘Ome Johan’, heeft een apart gevoel voor humor. Bij voorkeur overspoelt hij nieuwsgroepen met ‘off topic’ scheldkanonnades.

Zijn humor valt niet bij iedereen in goede aarde. Talloze usenet-gebruikers ergeren zich aan het botte optreden van ‘Ome Johan’. Publiciste Karin Spaink zette in 2000 een bloemlezing van grove uitspraken van Voorhaar op haar site. “De eerste de beste die aangifte doet maak ik af.! En de rest van jullie gore familie ook.!”, zo luidt één van de klassiekers van Voorhaar.

“Naar zijn beweegredenen kun je alleen maar gissen”, analyseert Spaink. “De verklaringen voor zijn gedrag lopen uiteen van seksuele frustratie (klein pikkie) tot pathologische aandachttrekkerij. Zelf denk ik dat Voorhaar het stadium van schreeuwlelijk-op-het-schoolplein simpelweg nooit is ontgroeid – wat nogal triest is voor een man van in de veertig.”

Pasgeboren baby

Voorhaar beperkt zijn werkterrein niet tot usenet. Vorig weekeinde verscheen op Marktplaats een opmerkelijke advertentie: een negentienjarige Hilversumse zou haar baby voor tienduizend euro te koop aanbieden.

“Ik schrok me lam”, vertelde een 27-jarige vrouw uit Venlo aan het Limburgs Dagblad, die de advertentie op Marktplaats zag staan. “Ik zag daar foto’s van de moeder en haar pasgeboren baby. Zondagochtend waren de foto’s weg. Er stond wel dat de baby was verkocht ‘onder voorbehoud van financiering’.”

De politie kreeg diverse klachten over het bericht. Marktplaats verwijderde de aanbieding. Op dinsdag 20 september hield de politie Gooi en Vechtstreek een 48-jarige Hilversummer aan die werd verdacht van het plaatsen van de advertentie. Volgens een ingewijde zou het gaan om Voorhaar.

Grappenmakers

Toen Webwereld Voorhaar vorige week met dit verhaal confronteerde, ontkende hij iets met de advertentie op Marktplaats te maken te hebben. “Ik zit niet in de babyhandel, beste man. Ik houd niet van grappenmakers”, aldus Voorhaar op donderdag. Ook de politie wil om privacyredenen geen uitsluitsel geven.

Zondag plaatst ‘Ome Johan’ echter een bericht in de nieuwsgroepen alt.madcrew en nl.internet.misbruik waarin hij schrijft: “Na jarenlang internetcabaretier te zijn geweest voor de cyberale samenleving, hang ik met onmiddellijke ingang mijn computer aan de kapstok. Reden daartoe is de inval vorige week bij mij thuis. Ik werd opgepakt voor een anekdote dat ik een baby te koop had…”

Voorhaar geeft nu desgevraagd toch toe dat hij bij wijze van grap het babybericht op Marktplaats heeft gezet. “Ik heb de advertentie geplaatst.” Dat hij vorige week ontkende, kwam volgens Voorhaar omdat hij toen op zijn werk zat.

Zijn belofte om zijn carrière als ‘internetcabaretier’ te beëindigen, komt Voorhaar overigens niet na. Dinsdag antwoordt hij op een vraag in de nieuwsgroep nl.gezondheid.medisch of babyogen na de geboorte nog groeien: “Geen zorgen. Als je karkassen te groot worden en ze flikkeren eruit, dan kan je altijd nog glazen ogen kopen.”