Politicus Vlaams Belang krijgt boete voor podcast

Reden is de podcast ZwartofWit van Verstrepen. Omdat de internetradiouitzendingen van Verstrepen zijn gericht op Vlaanderen, had de politicus ze moeten aanmelden bij het Commissariaat. Bovendien moeten radiodiensten volgens het zogeheten Omroepdecreet ‘onafhankelijk zijn van een politieke partij’.

Verstrepen voelt er niets voor om zich iets aan te trekken van het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM). “In dat geval ben ik onmiddellijk onderworpen aan beperkende maatregelen zoals ‘onafhankelijk zijn van een politieke partij én politiek mandaat voor het aanbieden van radiodiensten en omroepen'”, schrijft de politicus op zijn weblog.

Volgens Verstrepen schept het Commissariaat een gevaarlijk precedent met het boetebesluit. “Deze uitspraak van het VCM is een gevaarlijke uitspraak voor iedereen die actief is met internetsites en weblogs. Dat de Vlaamse overheid nu het internet aanpakt, neigt naar overheidsbetutteling. Een nieuwe poging om de overheidsgreep naar ex Oost-Europees model te willen houden op alles wat nieuwe media is.”

Verstrepen wijst erop dat ook de Belgische premier Guy Verhofstadt podcasts aanbiedt. “Is het de bedoeling dat nu elke Vlaming een omroepvergunning aanvraagt als hij bezig is met beeld en geluid via zijn persoonlijke weblog? Zelfs het aanbieden van een kerstmuziekje via een persoonlijke weblog in deze periode is een overtreding.”

Het Vlaams Belang (voorheen het Vlaams Blok) is van plan om de boete aan te vechten.