Polen torpederen voorstel softwarepatenten

Aanvankelijk zou het voorstel voor softwarepatenten dinsdag als hamerstuk op de agenda van de Europese Landbouwraad staan. Op verzoek van Polen is de het onderwerp echter van de agenda afgevoerd.

De Poolse staatssecretaris voor informatica Wlodzimierz Marcinski reisde dinsdag speciaal naar Brussel af om te voorkomen dat de Europese landbouwministers de richtlijn zouden aannemen.

Door de actie van Polen komt het huidige voorstel voor softwarepatenten op losse schroeven te staan. “Deze tekst kan niet meer worden aangenomen”, stelt Dieter Van Uytvanck, woordvoerder van de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) Nederland.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken spreekt van een ‘verrassende ontwikkeling’. “We hadden niet verwacht dat het in deze fase nog van de agenda zou worden gehaald.”

Historische overwinning

De tegenstanders van softwarepatenten zijn bijzonder blij met deze uitkomst. “Dit is een historische overwinning”, zegt Van Uytvanck. “We zijn enorm blij dat het nieuwe EU-lid Polen zo’n lef heeft getoond. Polen heeft de enorme druk die Nederland heeft uitgeoefend, weten te weerstaan.”

Volgens Van Uytvanck heeft Nederland, op dit moment voorzitter van de Europese Unie (EU), alles in het werk gesteld om de tekst waarmee de Europese ministers in mei instemden, erdoor te drukken.

“Dat het voorstel niet is aangenomen, heeft Nederland aan zichzelf te danken. De regering heeft niet geluisterd naar de terechte kritiek van andere landen”, meent Van Uytvack. Hij wijst er op dat diverse landen, waaronder Duitsland en Luxemburg, hebben voorgesteld om de tekst van de richtlijn te wijzigen. “Die amendementen heeft Nederland totaal genegeerd.”

Luxemburg

Dat de Nederlandse regering de richtlijn voor softwarepatenten woensdag alsnog op de agenda van de Europese landbouwministers zet, is slechts een theoretische mogelijkheid, meent Van Uytvanck.

Dat betekent dat de Europese ministers zich in de eerste helft van volgend jaar, als Luxemburg voorzitter is van de EU, opnieuw over de richtlijn moeten buigen. Een goede zaak, meent Van Uytvanck. “Luxemburg heeft in het verleden laten blijken gevoeliger te zijn voor de kritiek op de softwarepatenten dan Nederland.”

Philips

Vanaf het begin is er al forse kritiek op de Europese plannen om softwarepatenten toe te staan. Volgens de tegenstanders van softwareoctrooien zijn patenten slecht voor de innovatie. Softwarepatenten zouden vooral grote bedrijven bevoordelen. De tegenstanders vrezen voor ‘Amerikaanse toestanden’.

In de Verenigde Staten vragen bedrijven op de meest triviale software-ideeën een octrooi aan, zo luidt de kritiek. Berucht is het ‘one click’-patent van Amazon, waarmee mensen met één muisklik een product kunnen kopen.

Veel grote bedrijven, waaronder Philips, steunen de Europese voorstellen voor softwarepatenten. Softwareoctrooien zijn volgens hen juist goed voor de innovatie. In september dreigde Philips de softwareontwikkeling over te hevelen naar Azië en Amerika als het niet mogelijk wordt om een softwareoctrooi aan te vragen.