Nog dit jaar boete voor Nederlandse spammers

Dat schrijft minister Laurens Jan Brinkhorst (Ecomomische Zaken) in een brief (pdf) die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. “OPTA heeft een aantal vergevorderde procedures lopen en ik reken erop dat voor het eind van dit jaar enkele boetebesluiten bekendgemaakt kunnen worden.”

Ook de OPTA zelf heeft de afgelopen meerdere malen tegenover WebWereld bevestigd dat zij nog dit jaar vrijwel zeker een boete zal uitdelen. Een exacte datum willen de minister en de OPTA ‘gelet op het belang van zorgvuldigheid’ nog niet noemen. Ook welke spammer(s) de telecomwaakhond op het oog heeft, is nog niet bekendgemaakt.

Sinds 19 mei is de OPTA belast met de opsporing van Nederlandse spammers. Consumenten die op hun e-mailadres Nederlandse spam ontvangen, kunnen daarover klagen via de site Spamklacht.nl. Sinds de inwerkingtreding van het Nederlandse spamverbod heeft de OPTA via dat adres ruim vierduizend ‘effectieve klachten’ ontvangen.

De OPTA kan Nederlandse spammers een boete opleggen van maximaal 450.000 euro. In oktober werd bekend dat de telecomwaakhond in ieder geval bij één Nederlandse spammer een inval heeft gedaan.