Planet onderzoekt herplaatsing redacteuren

Dat zegt woordvoerster Ghislaine Werner. “In samenspraak met de ondernemingsraad willen we komen tot een gedegen sociaal plan, waarin onder meer de mogelijkheden voor herplaatsing van overcomplete redacteuren wordt onderzocht.”

Planet Internet is van plan om flink te snijden in de redactie. Op de redactie zijn nu nog 26 arbeidsplaatsen. Dat aantal moet aan het eind van de reorganisatie zijn teruggebracht tot iets meer dan de helft. De provider wil zich meer gaan toeleggen op ‘contentdistributie’ in plaats van het maken van eigen berichten.

Binnen twee maanden moeten de gesprekken met de ondernemingsraad zijn afgerond. Of redacteuren makkelijk elders een baan kunnen krijgen, is de vraag. Bij de Planet Media Group (Planet Internet en Het Net) zijn geen andere journalistieke functies en veel andere Nederlandse uitgevers hebben een vacaturestop.

Goede ervaring

Werner is echter optimistisch. “We kunnen hier bogen op een goede recente ervaring: bij de sluiting van de helpdeskvestigingen zijn nagenoeg alle werknemers bij een nieuwe werkgever ondergebracht.”

Bij het sluiten van de helpdeskvestigingen in Arnhem en Eindhoven gingen in mei 112 arbeidsplaatsen verloren. Ontslagen werknemers gebruikten een reactiepagina van WebWereld om hun gal te spuwen.

De site van Planet Internet zal later dit jaar worden aangepast, zo zegt Werner. Uit klantenonderzoek zou zijn gebleken dat de klanten willen dat de site wordt veranderd. “Ze zijn nu al tevreden, maar dan worden ze nog tevredener.”

Welke wijzigingen er op de site worden aangebracht kan de woordvoerder niet zeggen. “Die informatie is concurrentiegevoelig.”