Planet Internet en Xs4all in de ArenA

Twee weken geleden bepaalde de rechter dat het Ajax-stadion niet langer de Arena mag heten. Er was al een hotel dat zo heette en bij dat hotel kwamen steeds leveranciers van lichtmasten aanbellen en dat is onhandig, redeneerde de rechter. Bij Planet Internet bedachten ze toen iets leuks: “Laten we de directie van de Amsterdam Arena helpen door ze een paar suggesties te geven voor een nieuwe naam van het stadion.” Dat hebben ze geweten bij Planet Internet.

Eerst was er een analfabeet die bedacht dat het stadion ‘Johan Cruiff Stadion’ moest gaan heten. En toen kwam er een grapjas die voorstelde het stadion ‘Xs4all stadion’ te noemen (Xs4all is een concurrerende provider). En wat bleek? Er waren veel mensen die Xs4all stadion wel een lollige naam vonden. Die mensen stemden op die naam en in een mum van tijd stond Xs4all stadion bovenaan het lijstje van suggesties.

Daar konden ze niet om lachen bij Planet. Ze haalden de naam weg. Mattijs J. de Vries sloeg onmiddelijk alarm. In de nieuwsgroep xs4all.general schreef hij: “Ze hebben alle stemmen op deze fraaie naam ongedaan gemaakt.” Een dag later hadden de onverlaten van Xs4all de schade alweer ongedaan gemaakt. Mark Dols schreef: “Ben ik scheel of zie ik Xs4all stadion nou echt met stip op een staan.”

Maar de vreugde was van korte duur. Nog dezelfde morgen werd de naam verwijderd. De Xs4all-aanhangers gaven niet op en zetten de naam opnieuw neer. Al snel stond het Xs4all stadion weer bovenaan. Bij Planet weten ze ook niet van ophouden. Toen de redactie van Smallzine 10 december polshoogte ging nemen, waren alle Xs4all-stemmen weer verwijderd. Eerder die dag had de Smallzine-redactie nog gezien dat Xs4all stadion fier op de eerste plaats stond.

Frans Straver (Planet Internet) beargumenteerde dat als volgt: “Volgens mijn collega zijn er abonnee(s) van xs4all geweest die of een scriptje hebben geschreven, of hebben samengespannen om de poll te beinvloeden. Dat is natuurlijk best aardig, maar niet in de geest van het spelletje. Dat is de reden dat ‘xs4all stadion’ is verwijderd. Zo leuk is die naam trouwens nou ook weer niet.”</p><p>Vreemd was dat allerlei discriminerende, anti-semitische en beledigende namen (‘Kluivert mag ik oversteken’, ‘Anne Frank Stadion’) niet werden weggehaald door Planet Internet. Inmiddels heeft Planet Internet ook die namen verwijderd.

We hebben de naam Xs4all stadion snel weer toegevoegd aan het lijstje. Participerende journalistiek, heet dat. Het heeft niet geholpen. Gisteren (zondag) stond Xs4all Stadion op een troosteloze negentiende plaats.