Wij willen de oude e-Wave terug!

In mei van dit jaar abonneerde de redactie van Smallzine zich op e-Wave, de oudste elektronische Nederlandstalige nieuwsbrief op internet. We kregen meteen een e-mail waarin ons abonnement werd bevestigd: “Voortaan sturen wij u elke week een E-Wave met de ‘hottest Internet-topics’. En dat jaren en jaren lang.” Dat bleek tegen te vallen.

We ontvingen precies tien nummers. Tien nummers lang was e-Wave precies wat we van een elektronische krant verwachten. Het stond boordevol interessant internetnieuws. Er stond vaak meer in dan in de papieren Wave, een druk opgemaakt blad waarvoor je bij je tijdschriftenboer tien gulden moet betalen. Zo had e-Wave een pracht van een primeur (overgeschreven uit het hackersblad ’t Klaphek) over hoe je gratis vanuit telefooncellen kunt bellen. En er kwam een speciale editie toen de politie vervolgens een inval deed bij de hoofdredacteur van ’t Klaphek. Het blad verscheen weliswaar niet elke week, zoals ons was beloofd, maar een kniesoor die daar op lette.

Na die tien nummers ontvingen we niks meer. In het laatste nummer dat we ontvingen, stond al een merkwaardige mededeling: “De e-Wave redactie gaat twee weken op vakantie. Wat er daarna te gebeuren staat, is nog wat onzeker. Eindredacteur Ben de Dood verlaat de Wave-stal en vervolgt zijn freelance pad in GOD-mode. Ikzelf (Erwin van der Zande – SZ) zal Wave ook verlaten. De e-Wave zal daardoor niet meer de e-Wave zijn. Dit betekent niet dat je van onze schrijverij verlost bent. We weten je immers te vinden in cyberspace.”

Daarna vernamen we bijna vier maanden niks van e-Wave. Maar op 1 december lag daar opeens ‘de eWave reboot 001’ in onze brievenbus. Gemaakt door Lode Goukens, hoofdredacteur van Wave. En alweer een mysterieuze mededeling: “Na een korte gedwongen afwezigheid is de eWave terug. De privacy van de abonnees is opnieuw verzekerd, nu de redactie opnieuw de e-mail-adressen in haar bezit heeft. Mochten sommige abonnees plots verdachte e-mailings ontvangen dan zou de hoofdredacteur dit graag onmiddellijk vernemen.”

In de nieuwe eWave (waarom heet het eigenlijk geen e-Wave meer?) staan wat oersaaie en onbegrijpelijke berichten. In het enige artikel dat we begrijpen, staat nog een leugen ook. Er staat dat eWave “de aller- grootste Nederlandstalige nieuwsbrief per e-mail” is. Dat is niet waar. De Daily Planet heeft volgens onze informatie ongeveer twee keer zoveel abonnees.

Een suf blad is het geworden, eWave. Daarom stelt de redactie van SmallZine een actie voor. Maak de hoofdredacteur van Wave duidelijk dat: de eWave weer gewoon e-Wave moet gaan heten, de e-Wave weer net zo spannend moet worden als vroeger en we opheldering willen over wat er met onze e-mail-adressen is gebeurd. Op de (nieuwe) homepage van SmallZine tref je een on line formulier aan waar je middels een druk op de knop je mening kenbaar kunt maken. We roepen daarom ook alle (ex)abonnees op om hun mening kenbaar te maken. Wij zullen er voor zorgen dat alle berichten naar de hoofdredacteur van Wave doorgestuurd zullen worden.