Peiling op site Fortuyn eenvoudig te ‘hacken’

Dat peilingen op internet makkelijk kunnen worden beïnvloed is nauwelijks nieuws meer. Systeembeheerders en mensen die in hun vrije tijd internetpeilingen proberen te ontregelen, zijn in een voortdurende wapenwedloop verwikkeld.

Slimmeriken schrijven scriptjes om automatisch grote aantallen stemmen uit te brengen bij internetpeilingen. Webmasters doen er ondertussen alles aan om gerommel met internetpeilingen te voorkomen.

De meeste polls worden inmiddels standaard beveiligd door naar het IP-adres te kijken en door een ‘cookie’ achter te laten op de computer van de stemmer. Zo kan worden gecontroleerd of degene die zijn mening geeft dat niet al eerder heeft gedaan. De deelnemers aan de poll bij NetProfessional moeten zelfs een woord overtypen als ze een stem willen uitbrengen.

Zetels

Aan sommige webmasters lijkt deze strijd tegen de stemmende scriptkiddies echter volledig voorbij te gaan. De peiling op de site van de Lijst Pim Fortuyn blijkt bijvoorbeeld op geen enkele manier beschermd.

“Hoeveel zetels denkt u dat Lijst Pim Fortuyn zal behalen?” De bezoeker van de site van Pim Fortuyn heeft drie keuzemogelijkheden: 0 tot 5 zetels, 5 tot 10, of meer dan 10 zetels.

Wie één van de mogelijkheden aanklikt en stemt, krijgt een pop-up venster. “Hartelijke dank voor uw medewerking aan deze peiling. Klik hier om het venster te sluiten.”

Wie het venster niet sluit maar in plaats daarvan op F5 (verversen pagina) drukt, brengt echter een nieuwe stem uit. Wie de F5-knop constant ingedrukt houdt, brengt zelfs twintig stemmen per seconde uit, zo ontdekte een lezer van WebWereld.

Met een potlood hield hij vervolgens de F5-knop tien minuten lang ingedrukt. “Na een minuut of tien stond de teller van de derde mogelijkheid op 15.000. Op dat moment greep de beheerder van de website echter in, en werd de teller gereset.”

Maatregelen om herhaling te voorkomen, nam de webmaster echter niet, zo wijst een test uit.

Update, 17.30 uur: Inmiddels is de poll ‘gesloten’.