PCM-kranten stoppen met gratis internet

Per 1 januari 2002 zullen de zogeheten webdiensten worden stopgezet. Het is dan niet langer mogelijk om in te bellen en e-mail te versturen via de internetdiensten van de kranten. De kranten raden hun abonnees aan om (tegen een speciale korting) een abonnement af te sluiten bij Planet Internet.

Uitgever PCM heeft hiertoe besloten, omdat de belangstelling onder abonnees voor gratis internet- en e-maildiensten via de kranten tegenviel. Daardoor is de dienst volgens de uitgever te duur geworden.

Gratis internet via de kranten werd ooit bedacht als om de concurrentie aan te gaan met andere gratis internetaanbieders, zoals Freeler en Zonnet. Later werd dit idee verlaten, en beschouwde PCM het aanbieden van gratis internet als een ‘marketinginstrument’ om de oplagedaling van de kranten tegen te gaan.

Het afschaffen van de webdiensten van de kranten is een uitvloeisel van de in september aangekondigde bezuinigingen bij de internetafdeling van uitgever PCM. Als gevolg daarvan sneuvelden eerder al de nieuwssite En.nl en de consumentensite Consuweb.

Daarnaast wil de directie van PCM minder geld uitgeven aan de internetredacties van de kranten. De gevolgen hiervan zullen vanaf komend voorjaar merkbaar zijn, zo voorspelt de hoofdredactie van NRC Handelsblad in een artikel op de site. “Het aanbod van artikelen uit de krant wordt hierbij beperkt, maar tegelijkertijd worden onderdelen toegevoegd die niet of minder volledig in de krant zijn te vinden.”

Vanaf komende zondag zal NRC Handelsblad de site op die dag niet meer verversen. Wel zal de internetredactie van NRC Handelsblad vanaf volgende week enkele nieuwe rubrieken toevoegen.