PCM-dagbladen willen volledige krant online

Het Algemeen Dagblad loopt voorop. De Rotterdamse krant hoopt op korte termijn zijn krant in pdf-formaat via de site te kunnen aanbieden, zo zegt Alex Beishuizen van de internetredactie van de Rotterdamse krant. Voor abonnees zal de pdf-krant gratis zijn, niet-abonnees moeten ervoor gaan betalen.

“We willen het bezoekers ook mogelijk maken om maar bepaalde delen van de krant te kopen”, aldus Beishuizen. “Een sportliefhebber die het verslag van Feyenoord wil lezen, koopt bijvoorbeeld alleen de sportpagina’s voor 10 of 20 cent.”

Voordat het Algemeen Dagblad kan starten met de pdf-krant, is het wel eerst nodig dat de site een registratiesysteem invoert. “Dat is nodig omdat we onze abonnees gratis toegang willen verschaffen tot de integrale krant, terwijl we andere bezoekers daarvoor willen laten betalen.”

Grote problemen

Beishuizen verwacht dat het registratiesysteem eind deze maand of begin februari een feit zal zijn. Aanvankelijk zouden alle PCM-kranten (Algemeen Dagblad, Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad) dat registratiesysteem al vorig jaar invoeren, maar tot nu toe is alleen NRC Handelsblad daartoe overgegaan. Bij de invoering van het registratiesysteem ontstonden grote problemen die pas eind december werden opgelost.

Het aanbieden van een krant in pdf-formaat is niet nieuw. Het Nederlands Dagblad startte al in 1997 met een pdf-versie van zijn krant waarop lezers zich konden abonneren. In maart vorig jaar startte de gereformeerde krant met de online verkoop van losse nummers.

Ook de Volkskrant overweegt om de complete krant of delen via internet te gaan verkopen, zegt sitemanager Rob Jan de Heer. De Heer, die ooit de pdf-versie voor het Nederlands Dagblad bedacht, ziet er echter weinig in om de Volkskrant als pdf-bestand te verkopen.

Behoorlijk groot

“Een pdf-bestand is al snel behoorlijk groot”, aldus De Heer. Hij voelt meer voor de oplossing die De Telegraaf heeft gekozen. Daarbij kunnen lezers online door de krant bladeren en interessante artikelen, foto’s of advertenties aanklikken.

Ook NRC Handelsblad en Trouw geven er waarschijnlijk de voorkeur aan om hun krant niet in pdf-bestand aan te bieden. “We zitten niet te wachten op grote bestanden”, aldus Gijsbert van Es van NRC Handelsblad.

Van Es verwacht dat NRC Handelsblad deze zomer compleet op internet zal worden aangeboden. De Volkskrant zal over een of twee maanden de knoop doorhakken. Trouw verwacht de krant eveneens nog dit jaar te kunnen aanbieden.