Frank de Grave beantwoordt e-mail `s nachts

Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd de site van de SP uitgeroepen tot de beste politieke site. De organisatoren van `Het Opstapje’ – een prijs voor de beste website van een politieke partij – roemen vooral de informatievoorziening en de interactie op de site van de SP. D66 (tweede), CDA (3), PvdA (4) en VVD (5) volgen.

LPF, SGP, ChristenUnie, GroenLinks en De Conservatievenl.nl halen een onvoldoende. De LPF doet het met een 3,1 het slechtst. GroenLinks krijgt een 4. Naima Azough, kamerlid van GroenLinks, trekt het boetekleed aan: “Onze voorpagina is wel goed, maar we hebben een probleem met de achterliggende pagina’s.”

“In het afgelopen jaar heeft een duidelijke professionalisering plaatsgevonden”, meent onderzoeker Jan Pieter Kroon desondanks. “Met name CDA en D66 laten een grote stijging zien in hun score.” Kroon prijst bijvoorbeeld de mogelijkheid die het CDA biedt om het verkiezingsprogramma te `personaliseren’.

Interactie

Volgens de organisatie van `Het Opstapje’ – bestaande uit Overheidslinks.nl, Clockwork en de Stichting Rekenschap – zijn veel zaken nog voor verbetering vatbaar. Met name de interactie met bezoekers van de sites laat te wensen over, menen zij.

Diederik Samsom, kandidaat-Kamerlid voor de PvdA, geeft volmondig toe dat de interactie `te weinig’ is. “Sinds vorig jaar is het wel iets verbeterd, maar het is nog niet zoals het zijn moet. Zo worden de reacties vaak niet goed geredigeerd en staan sommige bijdragen zes keer op de site, omdat er technisch iets misgaat. Je moet ook niet onderschatten wat een werk een forum is.”

Samsom krijgt bijval van de andere aanwezige kamerleden. Frank de Grave (VVD): “Je moet oppassen met beloven wat je niet kunt waarmaken. Voor je het weet kom je in tijdsproblemen.”

Diep in de nacht

“Zelf krijg ik 25 mailtjes per dag. Zeker in deze tijd zit je dan nog tot diep in de nacht e-mails te beantwoorden. Want met een simpel bedankje neemt niemand genoegen”, aldus De Grave. Uit een onderzoek van WebWereld bleek vorig jaar al dat Tweede-Kamerleden gemiddeld bijna één uur per dag bezig zijn met het beantwoorden van e-mail.

Samsom gaat vaak naar andere sites om te discussiëren. “De interactie vindt plaats op sites die daarvoor gemaakt zijn. Zo discussieer ik bijvoorbeeld via Weerwoord.nl. Dat is zwaar, want iedereen valt over je heen. Maar mensen vinden het ook wel leuk dat je daar als politicus komt. Helaas kom ik online maar weinig andere politici tegen.”

Azough is – evenals Samsom – regelmatig op Maghreb.nl te vinden. “Het is een manier om erachter te komen wat er leeft”, licht zij haar bezoek aan de site voor Marokkanen toe. “Ook kun je via internet in contact komen met groepen die bijvoorbeeld niet vertegenwoordigd zijn in de bestaande belangengroepen.”

Gehandicapten

Alle partijen scoren ronduit slecht als het gaat om de toegankelijkheid van hun sites voor gehandicapten en anderstaligen. Teksten in buitenlandse talen zijn er niet, constateert de organisatie van `Het Opstapje’.

Paul Erkens, de ‘blinde ambassadeur’ van Drempels Weg (een campagne om websites beter toegankelijk te maken voor gehandicapten): “Veel politieke partijen hebben wel beloofd om hun sites beter toegankelijk te maken voor gehandicapten, maar daar is maar weinig van terecht gekomen.”

“Zelf ben ik nog steeds een zwevende kiezer, omdat ik de verkiezingsprogramma’s via internet niet kan lezen”, aldus Erkens. “Op veel websites staat vast prachtig fotomateriaal, maar ik kan het daardoor niet lezen. Zo heeft de VVD negen bewegende foto’s. Ik heb dan geen idee waarnaar ik moet doorklikken.”