Vindex voorspelt: CDA opnieuw grootste

Dat voorspelt althans zoekmachine Vindex. De zetelverdeling van Vindex is gebaseerd op het aantal zoekopdrachten in de één na laatste week voorafgaande aan de vorige verkiezingen en het aantal behaalde zetels in mei 2002.

“Door die gegevens te combineren met het huidige aantal zoekopdrachten, voorspellen we de zetelverdeling”, legt Wiebe Weikamp van Vindex uit. “We kijken hoeveel zoekopdrachten er bij de vorige verkiezingen per partij nodig waren voor één zetel en berekenen op basis daarvan het nieuwe aantal zetels.”

De partij van Winny de Jong (DeConservatieven.nl) is buiten beschouwing gelaten. Weikamp: “Er zijn veel zoekopdrachten voor Winny de Jong. Maar meestal wordt op ‘Winny de Jong’ gezocht in combinatie met de woorden ‘Panorama’ of ‘foto’.”

Ook Femke Halsema (GroenLinks) doet het goed bij de Nederlandse zoekmachines, zo blijkt uit onderzoek van Traffic4u. Wouter Bos (PvdA) is volgens het Groningse marketingbureau tweede, Mat Herben (LPF) derde.

Bij Vindex is de populariteit van de lijsttrekkers niet meegeteld. De uitslag is daarom als volgt: CDA, 41 zetels; PvdA, 38; VVD, 29; SP, 15; GroenLinks, 10; D66, 6; ChristenUnie, 4; LPF, 3; SGP, 3 en Leefbaar Nederland 1 zetel. Dat zou betekenen dat de coalitie van CDA, VVD en LPF drie zetels tekort komt voor de meerderheid.

Of de voorspelling van de Vindex-peiling enige voorspellende waarde heeft, blijft de vraag (de LPF lijkt bijvoorbeeld wat laag ingeschat). Maar door het op drift geraakte electoraat geldt dat waarschijnlijk net zo goed voor andere opiniepeilingen, zoals die van Maurice de Hond of de Politieke Aandelenmarkt (PAM) van de Volkskrant.