PCM bezuinigt fors op internettak

PCM wil alleen nog maar geld steken in de internetactiviteiten die vanaf volgend jaar bijdragen aan de winst. Dat bevestigen verschillende bronnen binnen PIM. Of de bezuinigingsmaatregelen betekenen dat er een eind komt aan PIM, kunnen zij niet zeggen.

Een medewerker van PIM wil tegenover WebWereld niet meer kwijt dan dat de situatie ‘onduidelijk’ is. “Twee uur geleden had ik nog kunnen bevestigen dat PIM stopt, maar nu kan ik dat niet meer.” Donderdagmiddag is er een bijeenkomst geweest waarbij de 100 werknemers van PIM zijn ingelicht.

Volgens een andere bron is de vraag of PIM stopt ‘niet zo relevant’. “Waar het om gaat is dat er fors wordt gesneden. Of PIM dan verdwijnt of niet, is meer een organisatorische dan een wezenlijke kwestie.”

Krantensites en En.nl

Wat voor gevolgen deze beslissing voor de internetactiviteiten van PCM heeft is nog onduidelijk. De krantensites zullen waarschijnlijk worden ondergebracht bij de kranten zelf. De hoofdredacties van de diverse PCM-kranten (onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw) hielden hier al langer rekening mee. De kranten zullen zich volgens de nieuwssite En.nl (ook onderdeel van PIM) meer moeten gaan richten op serviceverlening.

Wat het einde van PIM betekent voor En.nl is minder duidelijk. De tien redacteuren van En.nl, dat eind juni van start ging, zijn in dienst van PIM. Een deel zal waarschijnlijk moeten uitzien naar ander werk. De nieuwssite meldt zelf dat En.nl ‘niet aan de bezuinigingsronde ontsnapt’.

Ook de toekomst van de consumentensite Consuweb en de reissite BekPek is ongewis. Factlane, dat artikelen uit PCM-kranten en andere media doorverkoopt aan zakelijke gebruikers, wordt zeker voortgezet.

Tegenslagen

PIM heeft al sinds de oprichting te kampen met problemen en tegenslagen. De verhouding tussen de internetredacties van de kranten en de technici van PIM was vaak moeizaam. Veel projecten strandden. Investeringen in de koop- en verkoopsite Spott bleken weggegooid geld.

In maart van dit jaar werden de activiteiten voor de vacaturesite Clickwork op een lager pitje gezet. In mei stapten twee directieleden van PIM op: directeur Marina Kooijmans en business manager Ton van Rhijn die al vanaf de start bij PIM was betrokken. In juni werd bekend dat de boekensite Boeknet flink moest bezuinigen.

Noch bij PCM Uitgevers noch bij PCM Interactieve Media was donderdagmiddag iemand beschikbaar voor commentaar. Peter van Dijk, directeur van PIM, zat ‘in bespreking’. Volgens zijn secretaresse zal hij geen commentaar geven over de bezuinigingen bij PIM.