Hot-Orange vraagt uitstel van betaling aan

Dat heeft Hot-Orange besloten nadat een van de nieuwe investeerders afhaakte. Het bedrijf is er bovendien niet in geslaagd om de oorspronkelijke investeerders, nieuwe geïnteresseerden en schuldeisers ‘op een lijn te krijgen’, zo valt te lezen in een persbericht op de site van Hot-Orange. Volgens De Telegraaf zou het bedrijf vijf miljoen euro nodig hebben om tot winstgevendheid te komen.

Hot-Orange ging in oktober 1999 van start. De investeerders Nesbic en Gorillapark en het telecombedrijf Versatel staken 6 miljoen gulden in de winkel. Het grootste gedeelte van het geld ging op aan marketing. Directeur Roel de Hoop sprak in augustus 2000 de verwachting uit dat het bedrijf in 2002 winstgevend zou zijn.

Vendex KBB

In mei van dit jaar kondigde het winkelconcern Vendex KBB (bekend van de V&D, Bijenkorf en Hema) aan een belang van 10 procent in het online warenhuis te nemen. Onderdeel van de deal was dat Hot-Orange zou gaan samenwerken met Kijkshop, een van de winkels van Vendex KBB. Directeur De Hoop noemde de overeenkomst destijds ‘essentieel’ voor het voortbestaan van zijn bedrijf.

Het was duidelijk dat Hot-Orange op dat moment al in moeilijk vaarwater verkeerde. Vendex KBB hoefde niets te betalen voor de aandelen. Wel zou het concern de bezorging en het voorraadbeheer van Hot-Orange overnemen. Daardoor zou Hot-Orange onder meer het eigen magazijn kunnen opheffen.

Navraag bij Vendex KBB leert dat het belang dat het concern in Hot-Orange zou nemen, ‘nooit is gerealiseerd’. “De samenwerking met Kijkshop is nooit van de grond gekomen”, aldus Peter van Bakkum, woordvoerder van Vendex KBB. “Er waren al wat problemen waardoor de deal nooit is uitgekristalliseerd.”

Vendex KBB had volgens Van Bakkum ‘geen financieel belang’ in Hot-Orange. Over het verschil van inzicht tussen oude en nieuwe investeerders, waar Hot-Orange op zijn site over spreekt, is Van Bakkum niets bekend.

Aanzienlijke schuldenlast

Lucas van Eeghen van het advocatenkantoor Höcker, Rueb & Doeleman is tot bewindvoerder bij Hot-Orange benoemd. Hij moet de mogelijkheden van een doorstart onderzoeken. Tegenover De Telegraaf verklaart Van Eeghen dat Hot-Orange gebukt gaat onder ‘een aanzienlijke schuldenlast’.

Marga van Hertenrijk van het advocatenkantoor Höcker, Rueb & Doeleman weet niet hoe groot de schuld van Hot-Orange is. “We zitten nog in de onderzoeksfase.” Ook over de mogelijkheden van een doorstart kan ze niets zeggen. “Het is te vroeg om daar nu al concrete uitspraken over te doen.”

Bij Hot-Orange was donderdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar.