Groen lid EP: ‘Europa wordt cyberpolitiestaat’

Ilka Schröder, lid van de Duitse Groenen, stelt in een persbericht dat het Angelsaksische afluistersysteem Echelon binnen enkele jaren in de schaduw zal komen te staan van een Europese equivalent. “De nobele plannen om de persoonlijke levenssfeer beter te beschermen, worden belachelijk gemaakt door de maatregelen die worden voorgesteld in het cybercrimerapport en de conclusies van het Echelon-rapport”, aldus Schröder.

Het Europees Parlement stemde woensdag met ruime meerderheid voor een resolutie over het bestaan van Echelon. Daarmee onderschreven de Europarlementariërs de bevindingen van de commissie die onderzoek deed naar het bestaan van Echelon.

De meeste Groene Europarlementariërs stemden tegen het rapport. Zij vinden onder meer dat het Europees Parlement de Europese landen die meewerken aan Echelon – Groot-Brittannië en Duitsland – in een resolutie moeten veroordelen.

Enfopol

Volgens Schröder maakt het rapport van de Echelon-commissie bovendien de weg vrij om een eigen Europese veiligheidsdienst te starten. “Vergeleken met de nieuwe Europese afluisterdienst ‘Enfopol’ stelt Echelon weinig voor. Binnen enkele jaren moeten de data en inhoud van gesprekken worden bewaard zodat veiligheidsdiensten en politie er op elk moment over kunnen beschikken.”

Maurice Wessling van de Nederlandse digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom kan zich wel wat voorstellen bij de kritiek van Schröder: “Ze heeft in zoverre gelijk dat Europa hetzelfde patroon lijkt te volgen dat we in Nederland hebben gezien met de Commissie Van Traa. Eerst worden de misstanden vastgesteld en vervolgens worden die op de een of andere manier gelegitimeerd. Dat er in het Europees Parlement nu een roep is om de veiligheidsdiensten van de lidstaten te integreren, haalt het rapport dan ook enigszins onderuit.”

Encryptie

Volgens Wessling staat of valt alles met wat de Europese lidstaten doen met de aanbevelingen van de commissie die onderzoek deed naar Echelon. “Het is belangrijk dat overheden open-source encryptie-projecten gaan stimuleren. In Duitsland zie je dat de overheid die keuze al heeft gemaakt. Nederland zou dat voorbeeld moeten volgen. Voorlopig is er echter nog geen enkel initiatief op dat vlak. Het leeft ook niet echt bij de Tweede Kamer.”

Toch ziet hij het niet zo somber in als Schröder. “De commissie heeft een nuchter rapport afgeleverd. Het is een belangrijke stap dat het Europees Parlement nu vastgesteld heeft dat Echelon bestaat.”

“Bovendien is het een goede zaak dat de commissie aanbevelingen doet om het gebruik van encryptie te stimuleren. Dat is geen overbodige luxe, gezien alle veiligheidsproblemen die je de laatste weken weer ziet met draadloze netwerken.”