Overheid wil kabelbedrijven niet terugkopen

Dat schrijft staatssecretaris Joop Wijn in antwoord op kamervragen van het SP-kamerlid Arda Gerkens. Aanleiding voor de vragen was de voortdurende administratieve chaos bij het kabelbedrijf UPC.

Veel klanten van het kabelbedrijf klagen over ‘spookrekeningen’. Ze moeten betalen voor diensten die ze nooit ontvangen hebben. Klagen is lastig, omdat klanten vaak lange tijd moeten wachten tot ze iemand van de helpdesk aan de telefoon krijgen.

De Socialistische Partij (SP) vindt dat de gemeentes de kabelbedrijven zouden moeten terugkopen. “De kabel is een publieke voorziening die altijd gegarandeerd moet zijn”, aldus een fractiemedewerker.

Wijn ziet echter niets in het voorstel van de SP. De staatssecretaris verwacht meer van de implementatie van een aantal Europese richtlijnen die de bescherming van de consument moeten verbeteren.

Daarnaast bepleit Wijn meer concurrentie op het kabelnetwerk. “Het overheidsbeleid is er op gericht concurrentie op en tussen infrastructuren te bevorderen om zo de keuzevrijheid voor en de dienstverlening aan de consument te optimaliseren.”

De SP is niet onder de indruk van het verhaal van Wijn. “Het idee van concurrentie op de kabel is een lege huls. Iemand die in Amsterdam woont, heeft helemaal geen keuze: hij is gedwongen om gebruik te maken van UPC. Kabelaars hebben gewoon een monopolie.”

De staatssecretaris is tegen de eerder door de kabelbedrijven voorgestelde tariefsverhoging. De kabelbedrijven wilden de extra inkomsten gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen. “Het mag niet zo zijn dat consumenten gedwongen worden mee te betalen aan investeringen in diensten waarvan zij mogelijk nooit gebruik willen maken.”