‘KPN censureert Planet Multimedia’

Dat zei Olsthoorn dinsdagavond bij Radio Online. In een toelichting zegt Olsthoorn: “Nu geldt het principe dat er bij Planet geen kritische artikelen over KPN kunnen verschijnen. Daar kan ik niet verantwoordelijk voor zijn. In uitstekend overleg met Planet is er nu een nieuwe overeenkomst gemaakt voor de komende jaren.”

“De omvang van de censuur is vrij beperkt. We hebben het afgelopen jaar misschien honderd artikelen geschreven over KPN. Daarvan zijn er een stuk of vijf niet gepubliceerd.” Details zegt Olsthoorn zich niet meer te kunnen herinneren.

“In gesprekken die we erover gevoerd hebben, kwam naar voren dat een lid van de Raad van Bestuur problemen zou hebben met de kritische berichtgeving in Planet Multimedia”, aldus Olsthoorn. De naam van het directielid wil hij niet noemen. “Dat lijkt me niet verstandig.”

“Hoe meer problemen er kwamen, hoe makkelijker we de conclusie konden trekken dat kritische artikelen bij Planet over KPN niet konden. KPN had geen boodschap meer aan welk redactiestatuut dan ook.”

Goede artikelen

“De hoofdredactie van Planet Internet koos in alle gevallen de kant van de directie”, zegt Olsthoon. De journalist wil de hoofdredactie echter niet in het openbaar afvallen. “Iedereen heeft het recht op zijn eigen standpunt. Ik denk er wel anders over en heb recent het vertrouwen in hem opgezegd.”

Olsthoorn en zijn medewerkers blijven wel artikelen leveren aan Planet Multimedia. “En veel ook. En nog goed ook.”

De redactie van Planet Internet draagt nu de eindverantwoordelijkheid voor Planet Multimedia, een van de oudste Nederlandse uitgaven op internet. Olsthoorn en zijn medewerkers leveren de artikelen aan, Planet Internet plaatst ze.

“Daarnaast kunnen er nu ook artikelen van andere leveranciers verschijnen”, aldus Olsthoorn. Het dinsdag geplaatste verhaal over de ontslagen bij de Planet Media Group was het eerste artikel dat niet afkomstig was van de redactie van Planet Multimedia.

Hoofdredacteur Pieter van Twisk verwijst voor commentaar door naar woordvoerster Ghislaine Werner. Die bevestigt de problemen. “In het verleden zijn er enkele incidenten geweest, waarbij wij met Peter Olsthoorn van mening verschilden over een artikel. Dit is iets tussen Peter Olsthoorn en ons en we hebben in uitstekend overleg een nieuwe overeenkomst gemaakt”, aldus Werner in een reactie per e-mail. Zij verwacht dat de kwaliteit van Planet Multimedia ‘als gewaardeerde uitgave van Planet Internet uitstekend gewaarborgd blijft’.