In augustus wordt een groot hackersevenement gehouden. HAL2001 is de opvolger van eerdere legendarische bijeenkomsten.
“Party is on…”, melden de organisatoren van het hackersevenement HAL2001 op hun site. HAL staat voor ‘Hackers at Large’, maar is ook een subtiele verwijzing naar de manipulerende computer HAL uit de film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Hoewel de begroting nog niet helemaal rond is, is het zeker dat het hackersevenement doorgaat. “Dus verschuif je trouwdag. Cancel je cruise naar de Cariben. Stel alles in het werk om tussen 10 en 12 augustus op de campus van de Universiteit Twente te zijn”, aldus het bericht op de site.
De organisatie verwacht tussen de 2.000 en 3.500 bezoekers van over de hele wereld. Die moeten in tentjes of caravans op het terrein van de universiteit slapen. “Als het gaat regenen zal de opkomst wel tegenvallen”, zo verwacht Gerrit Hiddink van HAL2001. “Maar volgens het KNMI is er in het weekend van 10 tot 12 augustus statistisch de minste kans op regen.”
De belangrijke thema’s van de bijeenkomst zijn beveiliging, het opstellen van een grondwet voor internet, content-encryptie en biometrie. De sprekers en bezoekers zullen tijdens lezingen en workshops met name stilstaan bij de gevaren en nadelen van dergelijke technologische ontwikkelingen. Hiddink: “Je kunt je voorstellen dat biometrie handig is voor het herkennen van gezichten bij voetbalwedstrijden, maar je kunt er ook op een foute manier mee omgaan. Bijvoorbeeld als je het gebruikt om mensen die op straat lopen mee te herkennen.”
“Ook bij content-encryptie kun je je afvragen of dat een onverdeeld positieve ontwikkeling is. De muziekindustrie gebruikt content encryptie om nieuwe formaten te ontwikkelen waarmee ze piraterij willen tegengaan. Maar voor de consument zou dat kunnen betekenen dat hij zijn eigen CD niet meer kan kopiëren”, aldus Hiddink.
Geschiedenis
HAL2001 is de opvolger van de legendarische hackersbijeenkomsten ‘The Galactic Hacker Party’ uit 1989, ‘Hacking at the End of the Universe’ (1993) en ‘Hacking in Progress‘ (1997).
Met name ‘Hacking at the End of the Universe’ (HEU) was van groot belang voor de ontwikkeling van internet in Nederland. Tijdens HEU werd onder meer het idee voor De Digitale Stad geboren. Op HEU ontmoetten ook de pioniers van VPRO Digitaal elkaar (de VPRO was de eerste Nederlandse omroep die op internet aanwezig was). De organisatie van de evenementen was in handen van de mensen die bij de oprichting van Xs4all betrokken waren.