Chello overweegt uit NLIP te stappen

Reden daarvoor is het standpunt dat de Nederlandse Vereniging voor Internetproviders (NLIP) inneemt over de openstelling van de kabel. De NLIP wil dat de kabel ook toegankelijk wordt voor andere internetproviders dan de eigenaars die nu het monopolie hebben op de exploitatie van de netwerken.

Medewerkers van UPC vinden dat de NLIP met dat standpunt ‘vreemd’ bezig is. Dat blijkt uit een intern memo waar het magazine The New Nexus beslag op wist te leggen. De conclusie van de interne notitie is dat UPC uit de NLIP moet stappen. Letterlijk staat er: “Dumpen die hap!” UPC zou het lidmaatschap echter alleen willen opzeggen “als we ook Casema kunnen overtuigen om de NLIP te torpederen”.

Chello-woordvoerster Brit Wijkniet bevestigt het bestaan van het interne memo, maar benadrukt dat het memo de mening van één persoon vertegenwoordigt. “UPC heeft nog geen definitief standpunt ingenomen over het al dan niet opzeggen van het lidmaatschap van de NLIP.”

Wijkniet: “We voeren nu een interne discussie waarbij we de voors en tegens afwegen. Voor we een definitief besluit nemen, zullen we natuurlijk ook met de NLIP in discussie gaan. Maar het mag duidelijk zijn dat wij tegen het openstellen van de kabel voor andere internetproviders zijn.”

Het is niet voor het eerst dat UPC en de NLIP met elkaar in aanvaring komen. In november 1999 schorste de NLIP UPC voor een maand, omdat de kabelaanbieder weigerde mee te werken aan de voor NLIP-leden verplichten klachten- en geschillenregeling.