OPTA gaat waarschuwen voor zombienetwerken

De meeste spammers maken gebruik van andermans computer en internetverbinding om berichten te versturen. Het gaat daarbij om computers die niet goed zijn beveiligd en zijn besmet met een computervirus of een Trojaans paard.

Voor spammers is het handig om gebruik te maken van andermans computer, omdat zij daardoor minder makkelijk te traceren zijn. Sommige spammers gaan zelf op zoek naar slecht beveiligde computers die ze kunnen misbruiken, anderen ‘kopen’ deze mogelijkheid in bij gespecialiseerde diensten.

Een groot aantal toezichthouders uit verschillende landen heeft nu afgesproken om tegen dergelijke praktijken te waarschuwen, zo meldt de Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse handelswaakhond, op zijn site.

De FTC stuurt brieven naar meer dan drieduizend internetaanbieders. Via de brief roept de FTC de providers op enkele concrete maatregelen te nemen tegen zombies.

De OPTA zal volgende week bekendmaken op welke manier de voorlichtingscampagne in Nederland vorm zal krijgen.

In oktober vorig jaar kondigde minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) al aan dat de overheid voorlichting moet geven over zombienetwerken. Volgens Brinkhorst hebben met name consumenten behoefte aan informatie. “Internetgebruikers moeten ertoe gebracht worden hun pc afdoende te beveiligen”, aldus de bewindsman.