IS Interned Services doet beroep op Tweede Kamer

Om Donner zover te krijgen moet de Tweede Kamer een motie van Kees Vendrik (GroenLinks) aannemen, zo luidt de oproep die internetaanbieder IS Interned Service naar 49 Tweede-Kamerleden heeft gemaild.

“Het aannemen van de bewaarplicht heeft een hele negatieve uitwerking op de economische groei van Nederland in de ict-sector, is een inbreuk op de privacy van alle Nederlanders en zorgt in ongewijzigde vorm volgens onze berekeningen voor het faillissement van 1200 internetbedrijven in Nederland”, stelt IS Interned Services in de mail aan de kamerleden.

“Daarnaast zullen webhosting, e-mail en andere internetactiviteiten naar het buitenland verdwijnen omdat het door marktwerking niet mogelijk is de kosten van de bewaarplicht te verhalen op de klanten.”

Softwarepatenten

IS Interned Services hield op 13 mei een presentatie voor een aantal parlementariƫrs, waarin de provider betoogde dat de bewaarplicht veel internetaanbieders de kop zal kosten. Bovendien is het volgens IS Interned Services eenvoudig om de bewaarplicht te ontduiken.

IS Interned Services vreest dat Donner, in weerwil van eerdere toezeggingen aan de Tweede Kamer, toch akkoord zal gaan met Europese besluiten over de bewaarplicht.

“Ik vrees voor een scenario dat lijkt op de manier waarop de Europese voorstellen voor softwarepatenten er doorheen zijn gedrukt”, zegt Erik Bais van IS Interned Services. “Donner zal gewoon instemmen met de voorstellen, omdat hij niet uit de pas wil lopen.”

Volgens IS Interned Services zou Donner eerst de resultaten van een onderzoek van de Erasmus Universiteit moeten afwachten. “Dat heeft hij de Tweede Kamer op 12 april ook toegezegd”, zegt Bais. Rond het middaguur had Bais nog geen reactie gehad van de gemailde kamerleden.