Oplichters lokken klanten via ABN-AMBRO.com

“Each Investor is UNIQUE”, zo verwelkomt ABN-AMBRO Banking & Investment de bezoekers van zijn site. Het hoofdkantoor van de bank is volgens de informatie op de site gevestigd in Amsterdam. Op de Molukkenstraat 100 (Amsterdam Oost) om precies te zijn. Wie de Molukkenstraat bezoekt, zal echter tevergeefs zoeken naar de op de site afgebeelde wolkenkrabber.

De echte ABN-Amro heeft inmiddels maatregelen getroffen tegen de site. “We hebben de provider van deze site hier begin augustus op aangesproken”, zegt een woordvoerder van de bank. “We hebben gemeld dat de klant van de provider inbreuk maakt op ons intellectueel eigendom en dat we mogelijke schade die daaruit ontstaat, zullen verhalen op de provider.”

“Nadat we zoiets melden, haalt de provider de site vaak uit de lucht”, stelt de zegsman. “Vaak komen ze even later weer terug met een nieuwe site bij een andere provider. Het is eenvoudig om een variant op de naam te bedenken.”

ABN-Amro heeft naar eigen zeggen regelmatig last van oplichters die misbruik maken van de naam van de bank. “Ik wil geen precieze aantallen noemen, maar het gebeurt heel vaak”, zegt de woordvoerder.

Hello?

ABN-AMBRO is telefonisch bereikbaar via een 06-nummer. Als we het nummer bellen, krijgen we een Engelssprekende man aan de lijn die opneemt met ‘Hello?’. Hij verbindt ons door met een man die zich voorstelt als Mark Millo. Millo begint meteen met vragen. “Waar bel je vandaan? Hoe heet je? Kun je dat spellen? Wat wil je?”

Zelf is de ‘bankemployee’ niet echt genegen om vragen te beantwoorden. “Stuur maar een e-mail. Het adres staat op onze site.” Als we aandringen, verbreekt hij de verbinding. De twee mannen hebben de naam van de ABN-AMBRO man in het gesprek geen een keer genoemd.

De ‘bank’ en de site lijken het werk van oplichters. Zij proberen mensen over te halen om hun geld onder te brengen bij de ‘bank’. Mensen die op dergelijke voorstellen ingaan, lopen grote kans om hun geld te verliezen.

Estrada

De oplichters maken vaak gebruik van namen die sterk lijken op die van bestaande bedrijven en organisaties. Ook de namen van diverse Nederlandse loterijen worden vaak misbruikt voor deze vorm van oplichting. In het geval van de loterijen krijgen mensen een mailtje dat ze een prijs hebben gewonnen in een loterij.

Om dergelijke mails authentiek te laten lijken, zetten de oplichters vaak ook een site op. De meeste Nederlanders zullen niet onder de indruk zijn van een site als die van ABN-AMBRO, voor sommige buitenlanders ligt dat echter anders.

Eind vorig jaar reisde een inwoner van de Amerikaanse staat Texas naar Nederland nadat hij een e-mail had ontvangen van WorldWide Courier and Securities BV. WorldWide claimde de belangen van Daniel Jude Estrada (de zoon van de voormalige president van de Filippijnen, Joseph Estrada) te behartigen en had een site gebouwd om geloofwaardig over te komen.

ABN-Amro heeft geen aangifte gedaan bij de politie.