Free Record Shop verkoopt muziek via internet

Bezoekers van de site van de Free Record Shop kunnen een keuze maken uit 250.000 nummers. De prijs varieert van 89 cent tot 1,19 euro. Complete albums kunnen worden gedownload vanaf 8,99 euro.

Met de lancering is de Free Record Shop Apple te snel af. Apple wil in oktober met zijn iTunes Music Store van start gaan in Nederland. “Dat Apple van plan is om in het najaar te beginnen, heeft extra druk op de ketel gezet”, zegt Roland van Geest van de Free Record Shop.

De Free Record Shop heeft afspraken gemaakt met de vijf grote platenmaatschappijen: BMG, Sony, Universal, Warner en EMI. “De onderhandelingen met CNR en Digidance zijn ook al afgerond, maar omdat we nu al van start wilden gaan, staan hun nummers er nog niet op.”

De drm (wat iemand met een gedownload nummer mag doen) verschilt van platenmaatschappij tot platenmaatschappij en van artiest tot artiest. “Per download wordt in een menuutje aangegeven hoeveel keer mensen het mogen branden of doorzetten”, aldus Van Geest.

Topdrie

Hoeveel nummers de Free Record Shop verwacht te verkopen, zegt Van Geest niet. “Het is heel lastig om aantallen te noemen. We willen onze positie als nummer één speler bij de verspreiding van entertainment verdedigen. Op internet willen we een topdrie speler zijn in Nederland.”

Plannen om muziek aan te bieden bestonden er al langer bij de Free Record Shop. De muziekwinkelketen bood eerder dit jaar de eerste single van Idols-winnaar Boris via zijn site aan. “We hebben de laatste maanden al regelmatig acties gehad met downloads, maar daarbij ging het steeds maar om één nummer”, zegt Van Geest.

Behalve muziek wil de Free Record Shop ook films gaan aanbieden via internet. “Technisch zijn we daar klaar voor”, stelt Van Geest. “We voeren nu gesprekken met de filmmaatschappijen. We willen dit jaar op incidentele basis met het aanbieden van films beginnen. Medio 2005 willen een uitgebreidere catalogus kunnen aanbieden.”

Maandag ging de auteursrechtenorganisatie Brein van start met het versturen van berichten naar mensen die via uitwisseldiensten als Kazaa muziek aanbieden. Volgens Van Geest is dat ‘stom toeval’. “Brein wist niet dat we vandaag zouden beginnen met het aanbieden van muziek.”

Dinsdagochtend is de site van de Free Record Shop onbereikbaar. Bezoekers moeten een (onbekend) wachtwoord opgeven op de site te kunnen bezoeken.