Ook KPN blokkeert sms-jes vanaf websites

Sinds 6 september laat KPN geen sms-berichten meer toe die afkomstig zijn van sites die gebruikmaken van het Zuid-Afrikaanse netwerk MTN. KPN heeft tot deze maatregel besloten, omdat MTN geen overeenkomst wil sluiten met KPN.

“We hebben een aantal malen geprobeerd om een overeenkomst te sluiten met MTN, maar MTN heeft onze voorstellen telkens naast zich neergelegd. Daarom waren we genoodzaakt om het MTN-verkeer af te sluiten”, aldus Caroline Ubachs van KPN Mobile.

Twee weken geleden zei Ubachs nog dat KPN Mobile alleen in het ‘uiterste geval’ zou stoppen met de doorgifte van sms-berichten. “Dat punt was nu bereikt. We hebben geprobeerd te overleggen, maar daar is niets uitgekomen.”

Hoeveel sms-berichten klanten van KPN Mobile via het MTN-netwerk ontvangt, kan Ubachs niet zeggen. “Maar het gaat om flinke aantallen.”

Dat was ook de reden dat KPN besloot om sms-berichten van MTN te blokkeren. “Er was sprake van situatie die financieel niet gelijkwaardig was. Er kwamen veel meer sms-berichten van MTN naar KPN dan omgekeerd.” Telecombedrijven verdienen niets aan binnenkomende sms-berichten, maar zijn wel geld kwijt aan de benodigde netwerkcapaciteit.

Twee weken geleden besloot Dutchtone al om het sms-verkeer van enkele internetsites tegen te houden. Dutchtone noemde toen de kosten en mogelijke overbelasting van het netwerk als reden voor de beslissing.

Ook in het geval van Dutchtone ging het om sms-berichten die afkomstig zijn van MTN. MTN exploiteert onder meer de site mtnsms.com. Wereldwijd worden er meer dan 1 miljoen sms-berichten vanaf die site verstuurd.

KPN-klanten kunnen nog wel sms-berichten ontvangen die vanaf de sites van bijvoorbeeld Genie en Hi worden verstuurd.