Online steun voor bedreigde Ayaan Hirsi Ali

Enkele deelnemers aan een mailinglist voor communicatieprofessionals zijn een site voor de van oorsprong Somalische Hirsi Ali begonnen. Op de site kunnen internetters een steunbetuiging achterlaten voor Hirsi Ali.

Hirsi Ali, die werkzaam is voor het wetenschappelijk bureau van de PvdA, riep de toorn van een deel van de moslim-gemeenschap over zich af door zich in tv-programma’s kritisch uit te laten over de islam.

Na een uitzending van ‘Rondom Tien’ waarin Hirsi Ali optrad, sloeg de vlam in de pan. Vorige week maandag deed de ex-moslima aangifte van doodsbedreigingen, vermoedelijk afkomstig van moslim-extremisten. Sindsdien heeft ze politiebewaking en zit ze ondergedoken.

Bang dat ze zelf ook bedreigd zullen worden, zijn de makers van de site niet. “We zijn vooral bang dat de vrijheid van meningsuiting wordt aangetast”, aldus Jan Rensen, een van de initiatiefnemers van de site.

Fundamenteel recht

Rensen: “Dat we deze site hebben gemaakt, betekent niet dat we het allemaal eens zijn met Hirsi Ali. Wel vinden we dat ze gewoon voor haar mening moet kunnen uitkomen, zonder dat ze hoeft te vrezen voor haar leven.”

Ook een groot aantal Nederlandse moslim-organisaties heeft de dreigementen aan het adres van Hirsi Ali veroordeeld. In een verklaring noemden de organisaties, die het niet eens zijn met de kritiek van Hirsi Ali, de vrijheid van meningsuiting ‘een fundamenteel recht voor alle burgers’.

Dinsdagochtend was de site voor Hirsi Ali vierhonderd keer bezocht. Negentien mensen hadden een steunbetuiging achtergelaten in het gastenboek. “Niet slecht voor een halve avond”, meent Rensen.