Ombouwers spelcomputers in het nauw

Sinds een Nederlandse rechter het ombouwen van PlayStations verbood, is het ‘zichtbare aanbod’ van ombouwers ‘merkbaar omlaag’ gegaan. Dat zegt Tim Kuik van de Stichting Brein. “De boodschap is aangekomen.”

“Voorheen gebeurde het ombouwen van spelcomputers in de openbaarheid. Zo waren er in Amsterdam en Arnhem winkels die ermee adverteerden. Dat is nu afgelopen.”

Ook het aanbod van zogeheten modchips (‘modified chips’) die nodig zijn voor het ombouwen van spelcomputers, is drastisch gedaald in Nederland. Dat is het gevolg van uitspraken van rechters in Engeland en AustraliĆ«. Het produceren van modchips voor de PlayStation is in die landen nu verboden.

Politieke druk

“Nu de import uit Engeland, de belangrijkste leverancier, is gestopt, neemt het aanbod sterk af”, constateert Kuik. “Het is nu vrij lastig om nieuwe chips te krijgen.”

Modchips voor de PlayStation worden nu voornamelijk in China en enkele voormalige Sovjet-republieken gemaakt. “Om daar een eind aan te maken is politieke druk nodig, voornamelijk van de Verenigde Staten.”

Desondanks is Kuik tevreden over de behaalde resultaten. “Piraterij valt natuurlijk niet uit te bannen, maar we hebben het idee dat we het nu wel een stuk beter onder controle hebben. De ombouwsector is een gevoelige slag toegebracht.”

Xbox

Modchips voor de Xbox, de spelcomputer van Microsoft, zijn een nieuwe bron van zorg voor de Stichting Brein. “We zijn nu in gesprek met Microsoft hoe we die gaan aanpakken. In principe geldt de uitspraak in de PlayStation-zaak natuurlijk ook voor de Xbox.”

Behalve de juridische acties van de spelcomputerfabrikanten, zoals Microsoft en Sony, speelt ook mee dat het ombouwen van een gameconsole steeds lastiger wordt. Voor het installeren van een modchip in de PlayStation 2 of Xbox is veel meer technische kennis vereist dan bij het ombouwen van de eerste versie van de PlayStation.