Nieuwe Yaha-worm vooral in Nederland actief

Dat blijkt uit cijfers van MessageLabs, een bedrijf dat virussen onderschept. Meer dan de helft van alle onderscheppingen tot nu toe vindt plaats in Nederland. De redactie van WebWereld heeft de worm afgelopen dagen enkele tientallen keren ontvangen.

De nieuwste versie van de Yaha-worm (Yaha.E) is met een indrukwekkende opmars bezig. De worm staat inmiddels op de derde plaats van de meest voorkomende virussen van het moment. Yaha.E moet alleen twee versies van de Klez-worm voor laten gaan.

Volgens de meeste virusbestrijders vormt Yaha.E geen groot gevaar. Zo heeft Symantec de worm het laagste veiligheidsrisico meegegeven.

Yaha.E is een zogeheten mass-mailer: de worm stuurt zichzelf door naar alle e-mailadressen in het adresboeken van Windows, de MSN Messenger, de Yahoo Pager en ICQ.

Make ur friend happy ­čÖé

De worm ziet er steeds verschillend uit. Zo kiest het virus uit zo’n 150 verschillende onderwerpregels, zoals `make ur friend happy :-)’ of `Joke’. Ook de inhoud van het bericht kan verschillen en bevat soms teksten die het virus uit .doc- en .txt-documenten van de ge├»nfecteerde computer heeft gehaald.

Yaha.E is niet de eerste worm die gebruik maakt van verschillende verschijningsvormen. De Klez-worm doet dat al langer met veel `succes’: het is het meest voorkomende virus van dit jaar.

Waarom de Yaha.E-worm vooral in Nederland toeslaat is onduidelijk. Volgens MessageLabs werd het virus voor het eerst onderschept in India. Tot nu toe is het in 23 landen aangetroffen.