AMS-IX: ‘Nog geen problemen KPNQwest’

Dat zegt Job Witteman van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het Nederlandse internetknooppunt. “Voor zover we kunnen zien, doen er zich nog geen vertragingen voor.” KPNQwest is verantwoordelijk voor een kwart voor het Europese internetverkeer.

Vrijdag spraken deskundigen de verwachting uit dat het netwerk van KPNQwest al in de loop van het weekend zou instorten. De curatoren van KPNQwest hadden een rechtszaak verloren tegen de banken. Daardoor was het niet mogelijk om toeleveranciers, zoals de Nuon en de AMS-IX, te betalen. Werknemers kregen de opdracht om hun werk neer te leggen.

De AMS-IX en Nuon, twee belangrijke toeleveranciers voor KPNQwest, krijgen tot nu toe echter nog gewoon betaald, aldus Witteman. “De Stichting Customer Support KPNQwest, waar de klanten van KPNQwest geld in storten, betaalt ons netjes uit.”

Daar kan echter elk moment verandering in komen. “We krijgen van dag tot dag betaald”, aldus Witteman.

Een woordvoerder van Nuon wil niet zeggen welke afspraken er met de curatoren van KPNQwest zijn gemaakt. “Dat lijkt mij niet gepast. Het enige wat ik erover kwijt wil is dat wij er alles aan doen om het netwerk in de lucht te houden.”

De curatoren van KPNQwest waren onbereikbaar voor commentaar.