Nieuwe sport: Googlewhacking

Ga naar Google en typ even mee: “flatness strawberries magnification”. Klik op ‘zoeken’. Als het goed is, krijgt u één resultaat. Google doorzoekt op dit moment 2.073.418.204 websites en toch is het mogelijk om een zoekopdracht in te geven waarop maar één resultaat terugkomt.

Omdat het vinden van dergelijke zoekopdrachten het nodige van de professionele Google-zoeker vraagt, is het inmiddels zelfs een sport: Googlewhacking. De bedenker van Googlewhacking is Gary Stock. Op de site Unblinking.com zet hij de spelregels uiteen.

Zo moeten de gebruikte woorden voorkomen in het woordenboek van Dictionary.com en tellen zoekresultaten die niets meer dan een lijst met woorden blijken te zijn, niet mee.

Daar staat tegenover dat de professionele Googlewhacker extra punten kan verdienen door een zoekopdracht te bedenken met verschillende woorden die uit even veel letters bestaan. Ook grappige resultaten kunnen bonuspunten opleveren.

Op het forum Quicktopic posten de beoefenaars van deze nieuwe sport hun resultaten.

Bedenker Stock hoopt dat de sport zo populair wordt dat de resultaten ervan uiteindelijk terugkomen in de lijst met meest gezochte zoektermen van Google, de Google Zeitgeist. “Op het moment dat de zoekterm ‘britney’ in de top10 wordt afgelost door ‘asperge’ is mijn werk volbracht”, aldus Stock tegenover Searchenginewatch.com.

Googlewhacking kent vooralsnog weinig Nederlandse beoefenaars. Maar misschien dat we de spelregels zo kunnen aanpassen dat ook Nederlandse woorden zijn toegestaan? Wat te denken van “kasplantje sponsorwerving”?