Slimme Schemer met anti-monarchiesite

Slimme Schemer (bekend van de Eminem-parodie ‘Jelle’) vraagt met een nieuw nummer, dat alleen via internet te downloaden is, aandacht voor een betoog tegen de monarchie.

Het is niet de bedoeling dat ‘De Receptie’, zoals het nieuwe nummer heet, een herhaling wordt van het succes dat hij een jaar geleden had met zijn hit ‘Jelle’, benadrukt Arjen Lubach (beter bekend als Slimme Schemer). “Het is gemaakt om de aandacht te vestigen op het statement over de monarchie dat op de site staat.”

Het statement op Schemer.nl is een onvervalst pleidooi voor het afschaffen van de monarchie. “De monarchie is een huisgast die net iets te lang is blijven hangen. In het begin zou je van gezellig kunnen spreken, maar naarmate het later wordt, merk je dat er geen geld is om hem te onderhouden en dat je huis al tijden onder zijn smerige rommel zit.”

De monarchie is volgens Lubach een ‘achterhaalde staatsvorm’ die te veel geld kost en ondemocratisch is. “De democratie zorgt dat de meest bekwamen een regering vormen. De monarchie geeft macht aan de uit willekeur geborenen.”

Onbereikbaar

Het melige nummer (‘Het is mijn vrouw, het is mijn huwelijk, het is mijn biertje’) waarmee hij de aandacht trekt voor zijn pleidooi, vindt Lubach slecht. “Ik sta helemaal niet achter de kwaliteit van het nummer. Als het commercieel zou worden uitgebracht, zou het natuurlijk een flop worden. Het gaat uiteindelijk om het statement.”

Ondanks de ‘slechte’ kwaliteit trekt het nummer wel de aandacht. Radio- en tv-programma’s besteedden er de afgelopen dagen al aandacht aan.

De site waarop het nummer ‘De Receptie’ wordt aangeboden, was woensdag en donderdag echter slecht bereikbaar. “Toen het nummer woensdag op de radio werd gepresenteerd, was de site onbereikbaar”, aldus Lubach. Ook op donderdag was de site een groot deel van de dag niet of slecht bereikbaar.

De oorzaak voor het bereikbaarheidsprobleem blijkt uiteindelijk te zitten in een ‘configuratiefout’ op de server van Ladot, waar de site en het nummer opstaan. De hostingprovider heeft inmiddels maatregelen genomen. “De site zou nu weer supersnel moeten binnenkomen”, aldus een medewerker van Ladot.

Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan kunnen de fans van Slimme Schemer ook elders op internet terecht. “Ik ben het nummer ook al tegengekomen op KaZaA”, zegt Lubach.