Nieuwe regels SIDN: nl-domein voor iedereen

Dat is het gevolg van de reglementswijziging die het bestuur van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), verantwoordelijk voor de uitgifte van .nl-domeinen, 22 augustus heeft doorgevoerd.

De reglementswijziging was een formaliteit. Het plan om ook particulieren en buitenlandse bedrijven domeinnamen te laten registreren, dateert al van eind vorig jaar. In december ging de SIDN akkoord met de aanbevelingen van een projectteam dat de toekomst van het .nl-domein onderzocht.

Tot nu toe is het registreren van een Nederlandse domeinnaam (bijvoorbeeld pietjepuk.nl) voorbehouden aan bedrijven en organisaties. Particulieren moeten genoegen nemen met een zogeheten persoonsdomeinnaam met drie cijfers erin (pietjepuk.327.nl).

Deze persoonsdomeinen zijn allesbehalve populair bij particulieren. Op dit moment zijn er slechts 651 Nederlandse persoonsdomeinen. Ter vergelijking: er zijn ruim 750.000 ‘bedrijfsdomeinnamen’. Veel Nederlandse particulieren wijken uit naar domeinen als .org, .com, .net en .nu.

De SIDN verwacht dat het nog toch eind dit jaar zal duren voordat particulieren en ‘buitenlanders’ daadwerkelijk een domein kunnen aanvragen. Eerst moeten er nog enkele ’technische’ obstakels overwonnen worden. Zo moet onder meer het registratiesysteem worden aangepast.