‘Virusmakers geobsedeerd door seks en games’

Dat is de mening van virusbestrijder Graham Cluley (Sophos), zo bericht The Register. De obsessie voor seks en computerspelletjes zou blijken uit de door de virusschrijvers gebruikte thema’s.

Veel virussen hebben de naam van bekende vrouwen (zoals Anna Kournikova, Jennifer Lopez en Britney Spears). Recente virussen hebben ook namen die refereren aan computergames. Zo genereert een nieuwe worm die via het uitwisselprogramma KaZaA wordt verspreid, bestanden met de naam ‘The Sims Game crack.exe’.

Virusschrijvers kiezen dergelijke namen doorgaans omdat veel internetters daar sneller op klikken. Een e-mailtje dat naaktfoto’s van Anna Kournikova belooft, is voor veel mensen (mannen) nu eenmaal moeilijker te weerstaan dan een bericht met foto’s van Ferry Hoogendijk. Onder virusbestrijders staat deze techniek bekend als ‘social engineering’.

Volgens Cluley zijn virusschrijvers niet zo gevaarlijk als ze soms door Amerikaanse politici of filmmakers worden voorgesteld. “Virusschrijvers zijn veel vaker mannelijke tieners dan gevaarlijke cyberterroristen die van zins zijn het internet plat te leggen.”