Nieuwe Nederlandse flash mobs in aantocht

“De zogenaamde mob in Amsterdam vrijdag was geen echte mob. Met slechts drie personen kan je niet spreken van een mob”, schrijven de organisatoren van Amsterdam Mobs. Nee, dan de bijeenkomst die Amsterdam Mobs aanstaande vrijdag organiseert: dat wordt een klapper.

Er hebben zich inmiddels meer dan 135 mensen aangemeld voor de flash mob die op 8 augustus om 19 uur ’s avonds op een nog onbekende plaats in het centrum van Amsterdam zal worden gehouden. De organisatie van Amsterdam Mobs pakt het grondig aan. Op de site staat onder meer een link naar een site waar de deelnemers aan de flash mob hun horloge gelijk kunnen zetten.

Ook elders zijn de voorbereidingen voor een nieuwe flash mob in volle gang. Op Jaggle.nl, het weblog dat de aanzet gaf tot de ‘flash mob’ van afgelopen vrijdag, circuleert inmiddels het plan om tijdens de Dance Parade in Rotterdam (zaterdag 9 augustus) de ‘grootste flash mob ever’ te organiseren.

Cheesebikini?

De plannenmakers voor de nieuwe flash mobs lijken hoe dan ook een fiasco zoals afgelopen vrijdag te willen voorkomen. Bij de flash mob op de Dam in Amsterdam was het aantal deelnemers op de vingers van één hand te tellen.

Wel lijkt het aantal flash mobbers bij nader inzien iets hoger te zijn dan WebWereld vrijdag meldde. Via de reacties liet een WebWereld-lezer namelijk weten: “Ik heb ook meegedaan, er waren er dus vier! Ik begon exact om 14:00:00 uur op de Dam bij het Koninklijk Paleis. Ik was daar de enige, geen pers gezien. Mensen reageerden wel lacherig op mijn gespring. Eentje vroeg me zelfs ‘of ik naar de wc moest’.”

Bij de bijeenkomst van afgelopen vrijdag kwamen voornamelijk journalisten opdagen. Dat is een fenomeen dat zich ook in andere landen voordoet, zo schrijft Cheesebikini?, een vrijwel geheel aan flash mobs gewijd weblog. “Komt het moment in zicht dat een oproep om deel te nemen aan een flash mob meer cameraploegen en verslaggevers trekt dan iets anders? Als dat het geval is, kan dat op zichzelf al grappig zijn. Profiteer ervan, mensen. Het zal niet zo blijven.”